Нов инфраструктурен мегапроект планира да реализира Русия в следващите години - Югозападната скоростна магистрала, която ще свързва регионите на Урал и Поволжието с Краснодарския край. Грандиозният инфраструктурен проект беше оценен на трилиони рубли. Това пише "Ведомости", позовавайки се на коментар за медията на Игор Ковал, първи заместник-председател на Борда на директорите на държавната компания "Автодор", която е основният изпълнител на проекта.

За реализиране на проекта са определени четири поземлени участъка с обща дължина около 2000 километра.

Стойността на строителните работи е оценена общо на около 2,2 трилиона рубли (около 30 млрд. долара по настоящия курс).

Градовете в света с най-много и с най-богати милиардери

Градовете в света с най-много и с най-богати милиардери

Москва присъства в първата десетка и на двете класации на Forbes

Така магистралата ще свърже агломерацията Самара-Толиати през Саратов и Волгоград с Краснодарския край. Дължината на пътя по десния бряг на река Волга ще достигне почти 1500 километра. При това, новата мега магистрала ще се комбинира с проекта за друга мега магистрала - "Меридиан".

По думите на Ковал, след изграждането им, новите пътни участъци ще бъдат платени за преминаващите по тях превозни средства. Планира се първият готов участък от магистралата да бъде пуснат през 2027 година. А за изграждането им, сега се обмислят различни варианти на финансиране, включително и с извънбюджетни средства. Към момента са изготвени предварителни финансови модели.

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Цената на квадратен метър е в пъти по-висока от тази в София

Преди близо година председателят на Борда на директорите на държавната компания "Автодор" Вячеслав Петушенко, коментира пред РБК, че руската мега магистрала "Меридиан", която трябваше да свърже Европа и Китай, ще промени направлението си и трасето й ще премине към страните от Каспийско море, включително Иран.

При това положение, една от основните задачи, която си поставиха от компанията тогава, беше свързването на Източната част на страната с Урал и Южните региони. Някои от моделите за финансиране на грандиозното строителство, анонсирани тогава, предвиждаха около половината от финансирането да е от извънбюджетни средства, вкл. от Евразийската банка за развитие.

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

Русия има "значителен ръст при производството на военна техника", пише в свой икономически обзор френско бизнес издание