Руската икономика показва забележителна устойчивост досега, независимо от 9-те "вълни" от санкции. До това заключение стига френският бизнес седмичник Chalande в публикуван вчера обзор на икономическото развитие на Русия през последните 12 месеца.

"Всички международни анализатори, които прогнозираха спад на руската икономика с поне 8% за миналата година, направиха огромна грешка в собствените си преценки", отбелязва изданието в своя обзор, озаглавен "Удивителната устойчивост на руската икономика". Снижението на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия през 2022 г., спорд последната прогноза на МВФ не надхвърля 2,2% (а по предварителна оценка на Росстат е 2,1%). Освен това, според прогнозите на МВФ, БВП на Русия ще нарасне тази година с 0,3%, а следващата - с 2,3%.

"Русия удържа на ударите, Украйна - не", констатира френското издание, сравнявайки икономическите резултати за 2022 г. на двете страни, и посочвайки, че БВП на Украйна се е сринал с 34,9% по предварителни оценки.

Спадът на БВП на Русия за 2022-а се оказа доста по-малък от прогнозираното

Спадът на БВП на Русия за 2022-а се оказа доста по-малък от прогнозираното

Централната банка подобри прогнозата си за икономиката на страната за тази година

Сред постиженията на руската икономика, френското седмично бизнес издание отбелязва по-специално "значителния ръст при производството на военна техника", както и "отлични резултати в селското стопанство", където е събрана "рекордна зърнена реколта".

"Устойчивостта беше осигурена и от важни правителствени мерки в подкрепа на индустрията и потребителите", посочва изданието. Пенсиите и минималните заплати, отбелязва седмичникът, бяха повишени с 10%, а бизнесът получи "щедра подкрепа".

Покриването на ръста на бюджетните разходи, отбелязва Chalande, стана възможно със средства от държавни фондове, попълвани от приходи от износ на енергоносители. В същото време, подчертава седмичникът, "бюджетният дефицит на Русия продължава да е (доста) по-нисък, отколкото в страните от еврозоната".

Енергичните мерки на Централната банка на Русия ръководена от Елвира Набиулина, отбелязва списанието, станаха определящ фактор за финансовата устойчивост на страната. В публикацията на основата на експертни мнения се казва, че "действията на Руската централна банка помогнаха за спасяването на рублата". Стабилността на рублата се дължи и на забележителните резултати на Русия във външната търговия", пише седмичникът.

"Парадоксът в случая е, че тези резултати отчасти се дължат на санкционните мерки на Запада. Купувайки по-малко от чужбина поради западните ограничения и продължавайки да изнася енергоносители, Русия успя да достигне исторически най-голям търговски излишък."

Освен това, "независимо от санкциите и оттеглянето от страната на много западни компании, животът на руските потребители малко се е променил", допълва френското издание.