Китайските инвестиции в търговски имоти в Лондон са се увеличили повече от 3 пъти, откак британците избраха да напуснат Европейския съюз.

Капиталите от Китай и Хонконг представляват 1/3 от всички инвестиции в търговски имоти в Лондон през последната година. За сравнение преди референдума за Brexit са били едва 10%, показват данните на групата за недвижими имоти CBRE.

Повечето от инвеститорите идват от Хонконг в момент на голяма политическа несигурност в бившата британска колония, съобщава Reuters.

Докато някои се отдръпнаха от британските имоти след миналогодишния референдум за Brexit, хонконгските бизнесмени масово изкупиха най-популярните лондонски небостъргачи като Cheesegrater и Walkie Talkie.

През първите 6 месеца на 2017 г. китайски инвеститори са вложили редкордните 3.96 млрд. паунда в търговски имоти в британската столица. Това е най-високата сума досега, сериозно надвишавайки 2.69 млрд. паунда, похарчени за цялата 2016 г., показват данните на CBRE.

92% от китайските инвестиции в Лондон идват от Хонконг, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

Хранителният конгломерат Lee Kum Kee ще плати 1.28 млрд. паунда за 34-етажния небостъргач Walkie Talkie в лондонското сити. Сумата е рекордна за бизнес сграда във Великобритания.

Китайските компании използват Хонконг като трамплин за чуждестранните сделки, след като Пекин наложи ограничения на местни компании в това отношение. Властите обявиха, че ще въведат още по-строги правила за местните компании, които инвестират в чужбина, с цел да ограничат "ирационалните инвестиции". Истинската им цел е да спрат изчитането на капитали от Китай.

Инвеститорите, разположени в Хонконг, обаче са много по-значими играчи. "Сделките от континентален Китай съставляват малка част от дейността от региона, докато инвеститорите от Хонконг са най-активни", отчита Антъни Дъган,ръководител на отдела за капиталовите пазари в Knight Frank.

Очаква се китайските инвеститори да продължат да търсят стратегически покупки на недвижими имоти, които да отговарят на техните бизнес планове.

Чуждестранните инвестиции на Острова се увеличават по няколко причини, една от които е 12%-ния спад на британския паунд спрямо щатския долар, към който е фиксирана валутата на Хонконг.

По-евтините пари, върховенството на закона, културната близост и нуждата от диверсификация извън пределите на вътрешния пазар са факторите, които движат търсенето на хонконгския бизнес във Великобритания, посочват експерти.

Рекордните цени на търговските и жилищни имоти в Хонконг, комбинирани с политическата несигурност, принуждават инвеститорите да се насочат към външни пазари, където приходите от наеми са значително по-високи.

Ликвидността, генерирана от дадена сграда, сравнена с други видове инвестиции, също е привлекателна, в случай, че Пекин поиска средствата да бъдат върнати в Китай. Продадените сгради вече са отдадени под наем за следващите 10-15 години.