В нов луксозен жилищен комплекс в Хонконг човек трябва да плати близо милион долара само за да може да разгледа апартаментите, които предлагат.

Брокерите изискват от потенциалните купувачи да платят 7 милиона хонконгски долара или 900 хиляди щатски долара, за да могат да прекрачат прага на няколко от най-скъпите жилища, предлагани там. Но това не звучи чак толкова учудващо, като се има предвид, че Хонконг е най-скъпият пазар за недвижими имоти в света.

Впечатляващият депозит включва разходката из пакет от 10 луксозни апартамента в комплекса, пише CNN Money. За купувачите обаче има и друго условие - те трябва да са склонни да купят поне 2 от тях.

Нов рекорд на имотния пазар в Хонконг

Нов рекорд на имотния пазар в Хонконг

Ли Кашин продаде дела си в небостъргач за $5,2 млрд.

В същото време плащането на този депозит не е гаранция, че ще получат жилище, тъй като след това те трябва да са готови да наддават заедно с другите кандидати.

"Това е показателно за това как точно изглежда пазарът тук в Хонконг", коментира Пол Цимерман, който е член на областния съвет в града. "Цените на пазара от години са стимулирани от ниските лихви и огромния капиталов поток, идващ от Китай", обяснява той.

По думите на говорителя на имотната компания Centaline Сун Хун Кай вземането на такава сума за депозит не е прецедент, а е практика при предлагането на луксозни имоти. Той добавя, че жилища от такъв клас и с такова качество са рядкост.