Една нова вертикална градина наскоро грабна титлата за най-голямата вертикална градина в света. Намира се в Богота, Колумбия, на сградата "Santalaia", и е изцяло покрита с буйни слоеве зеленина - общо 85 000 растения, които покриват 3 100 квадратни метра.

С това "Santalaia" надмина досегашния лидер - "Дървесната къща" в Сингапур, която е с площ площ 2289 кв. м. и влезе в Гинес през 2014 гоидна.

Вертикална градина с размер като този на "Santalaia" може да произвежда достатъчно кислород за повече от 3 100 души всяка година, да обработва 1 708 килограма тежки метали, да филтрира повече от 2000 тона вредни газове и да улавя повече от 881 кг прах.

Снимка 294820

Източник: GreenTech

Рекордно голямата вертикална градина в Богота е завършена през 2015 г. след повече от година планиране. Тя е проект на колумбийците от Groncol, франчайз на Paisajismo Urbano.

Те са проектирали и инсталирали вертикалната градина, използвайки новаторската система F + P, патентована от Игнасио Солано. Тази система се основава на серия от стълбове - всеки със собствена растителна покривка - инсталирани вертикално върху фасадата. В дизайна на вертикалната градина са включени различни ендемични видове, за да се увеличи биоразнообразието.

Източник GreenTech.bg