Най-скъпият пазар на жилища в Канада е готов за своето дългоочаквано възстановяване след цели три години стагнация, пише Bloomberg.

Според прогноза на брокерската компания Royal LePage през 2021 година цените на имотите във Ванкувър - където средният дом струва малко над 1 милион канадски долара, или около 783 000 щатски долара - ще нараснат с цели 9%.

А това ще бъде рязък отскок след три години, през които цените на жилищата в града се повишиха едва с 0,5%, след като усилията на местното правителство за ограничаване на разходите за жилища дадоха резултат, показват данни на Канадската асоциация за недвижими имоти.

Имот за $48 милиона: Продават имение във Ванкувър за рекордна сума

Имот за $48 милиона: Продават имение във Ванкувър за рекордна сума

Офертата е изключително висока

Цените във Ванкувър ще се повишат значително през 2021 година, защото хората, които купуват жилище за първи път, ще се опитат да навлязат по-агресивно на пазара и търсенето на жилища ще надхвърли предлаганото, коментира президент на Royal LePage Фил Сопер.

"Имаме работа с отложено търсене не с няколко седмици във Ванкувър, ние имаме работа с три години отложено търсене", допълва той.

Пандемията на Covid-19 подхрани истинско рали при цените на жилищата в Канада заради ниските лихвени проценти и манията да се търси повече пространство. Осигуреното предлагане на налични имоти също помогна за повишаването на цените, като тенденцията се очаква да продължи и през следващата година.

На национално ниво очакванията са цените на жилищата да нараснат с 5,5% през следващата година, като повечето от най-големите градове в Канада ще изпреварят този темп на растеж.

Местата по света, където е най-скъпо да се живее

Местата по света, където е най-скъпо да се живее

Класацията за 2018-а