Небостъргач, вдъхновен от формата на цвете, ще се издигне на един от най-скъпите парцели, продавани някога.

Разкритите планове за мястото, което през 2017 г. смени собственика си за тогавашните рекордни 3 милиарда долара, показват, че там ще бъде издигната криволинейна сграда, извисяваща се на близо 200 метра над централния район на Хонконг, пише CNN.

36-етажният проект дебютира през септември от Zaha Hadid Architects, фирмата, основана от прочут британско-иракски архитект. Екстериорът на кулата е вдъхновен от на цъфтяща баухиния - цветето, което украсява знамето на Хонконг, след като Великобритания връща контрола върху територията обратно на Китай през 1997 г. Около сградата ще са разположение дворове и градини, които ще образуват "градски оазис" по думите на архитектите.

Плановете за проекта идват повече от три години след като парцелът от 31 000 квадратни метра е придобит от предприемача на имоти в Хонконг Хендерсън Ленд. По време на продажбата на мястото има многоетажен паркинг. Тогава това стана най-скъпият парцел в света, според глобалната компания за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL).

Оттогава обаче тази цена е надмината в две други сделки в града. Според данни от хонконгския регистър през 2018 г. парцел близо до старото летище на града е продаден за 3,25 милиарда долара.

Независимо от това, централният район остава по-скъп от всеки друг по отношение на цената на квадрат, която е над 6450 долара.

Сградата ще е със стъклена фасада и от нея ще се открие предлага гледка към центъра на Хонгконг. В горната част от небостъргача ще се разполага "Sky Garden", която, според дизайнерите, ще действа като "биологичен филтър за пречистване на въздуха".

Вътре архитектите планират да използват частично контролирани от изкуствен интелект асансьори и биометрични системи за сигурност, за да елиминират "директния контакт с общите повърхности".

Дизайнът на сградата е правен от ръководството на Патрик Шумахер, който оглавява Zaha Hadid Architects от смъртта на основателя на фирмата през 2016 г. Компанията продължава да е плодотворна, завършвайки редица големи проекти през последните години, включително новото международно летище в Пекин и футболен стадион за предстоящото световно първенство по футбол в Катар.

Очаква се цялостният проект да се готов до есента на 2023 г.

В централния район на Хонг Конг, така наречените офис площи "Grade A" се наемат средно за 1666 долара на квадратен метър годишно. Според компанията пандемията от коронавируса е повлияла на това търсене и заетостта в Хонг Конг през последните месеци.