Офис площите отбелязват плавно възстановяване като наемна активност и са най-солидният инвестиционен актив, въпреки глобалната криза и несигурността на пазара. Това показва анализът на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton за първата половина на 2022 година.

От компанията отбелязват и раздвижване в сегмента на търговските площи, както и продължаващ интерес към придобиване и развитие на логистични проекти.

"Сделките с офис площи доминират целия регион на Централна и Източна Европа през първата половина на годината, тъй като предлагат относителна стабилност в общата несигурност", коментира Явор Костов - управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Наемите на офиси в София се движат между 12 и 15 евро/кв.м. Какви са таксите за поддръжка?

Наемите на офиси в София се движат между 12 и 15 евро/кв.м. Какви са таксите за поддръжка?

Пазарът на офиси в София регистрира впечатляващ ръст

Данните на Cushman & Wakefield за региона показват значителен превес на инвестиционните придобивания на офис проекти над останалите. Според статистиката на групата през първото тримесечие на тази година те са формирали почти 44% от общия обем на пазара при 36% за търговските площи и едва 13% дял на транзакциите с индустриални и логистични обекти. Общо инвестиционните придобивания за региона за периода са на стойност 2.8 милиарда евро.

"Важно е да се отбележи, че през последните тримесечия наблюдаваме все повече транзакции с готови портфолиа от имоти във всички сегменти на пазара", заяви Костов.

През последните месеци се очертава тенденция купувачите по-трудно да взимат решение, което води до забавяне на инвестиционната активност в Централна и Източна Европа. Това е резултат от войната в Украйна, общата несигурност, както и от постепенното покачване на лихвите.

Подобни процеси, макар и със закъснение, се очакват и в България. През първото тримесечие на 2022 година българският пазар отбеляза относително слаба активност за периода с общ обем от сделки малко над 36 милиона евро. По-големите транзакции са в сегментите на офисните и търговските площи.

Най-отчетливият тренд е постепенното възстановяване на офис пазара, подкрепено от политиката на големи компании за връщане на служителите в офиса. През първото тримесечие на тази година наемната активност в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години с подписани договори и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м.

Най-голямата сделка за периода е подновяването на договора на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. Това обявиха от консултантската компания на организираното от тях събитие в столицата.

Офис пазарът преминава през осезаема трансформация, свързана и с налагането на хибридния модел на работа, оптимизирането на наетите площи и все по-силното навлизане на гъвкавите офис решения.

Офис пазарът в София изпрати 2020-а с 13% свободни площи

Офис пазарът в София изпрати 2020-а с 13% свободни площи

Средните офертни наеми запазват своите нива от първата половина на годината

"Наемателите вече са с много различен профил спрямо тези преди две години. Заради хибридния модел на работа търсят реорганизация на заеманите площи и все по-често - комбинация от стандартен офис и споделени работни пространства, която им позволява да са гъвкави", заяви Йордан Кръстев - мениджър "Офис площи" в Cushman&Wakefield Forton.

С оглед на тази тенденция очакванията на Cushman & Wakefield Forton са коуъркинг пространствата постепенно да станат задължителна част от микса от площи на големите офис проекти в София. Към момента този тип площи в столицата наближават 50 000 кв. м. Най-новият проект е My Flex Coworking, който отвори на 2 400 кв. м в Megapark и се управлява от Cushman&Wakefield Forton.

"Данните сочат, че заетостта на споделените офиси се върна на нивата от 2019 г., като средно за София в момента тя е над 70%, а при големите оператори с площ от над 2000 кв. м - над 80%", посочи Красимир Петров - Асет и пропърти мениджър в Cushman&Wakefield Forton.

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това вече не са предимно стартъпи или хора със свободни професии, но и конвенционални, установени или растящи компании.

От една страна, в коуъркинг пространството и сервизираните офиси те намират гъвкавост извън стандартните 5-годишни договори за наем на пазара.

От друга страна, разходите в споделените пространства се оптимизират по-лесно, тъй като наемателите нямат ангажимент към обзавеждане, оборудване и консумативи и същевременно разчитат на ротационния принцип на работа, което им позволява да поддържат по-малко работни места отколкото брой служители.