Напоследък все повече села и малки изоставени градчета в Италия предлагат оферти за продажба на къща за евро. Но тези имоти обикновено са в толкова окаяно състояние, че са необходими стотици хиляди долари, за да станат годни за живот. Вероятно и и желаещите да се сдобият с жилища на подобна цена не са очаровани от разходите, които идват с него.

Неотдавна пореден град в Италия обяви, че предлага подобна оферта за разрушени къщи за 1 евро. Освен това обаче властите опитват да привлекат нови жители с по-креативен начин: като продава къщи, завършени до ключ и то на много изгодни цени, които започват от започват от 7500 евро (близо 14 700 лева) и до 13 000 евро (25 500 лева), пише Forbes.

Градът се казва Бикари и се намира в югоизточна Италия в красивия регион Пулия. Разположен е в подножието на Монте Корнакия. Около града са разположени от хълмове, маслинови горички и езеро. Бикари е известен с необичайна си бяла пица, поръсена с чили на прах, зехтин екстра върджин, козе сирене Cacioricotta. Най-близкият голям град е Рим, който е на около три часа и половина път с кола.

Офертата за "разпродажбата" на жилищата е идея на кмета на града Джанфилипо Миньоня, който иска вдъхне нов живот на родния си град. През Средновековието Бикари е процъфтяващо градче, а през 50-те години на XX век населението му е достигнало 5 000 жители. Към днешна дата остават едва 2000 жители в градчето.

По думите на кмета идеята идва внезапно, докато се разхождал из стария център на Бикари и е забелязал колко много къщи в добро състояние са изоставени от години или с табели за продажба или отдаване под наем. За момента за продажба са обявени около 20 къщи.

Повечето от тях се завършени до ключ са собственост на емигранти, които са поддържали имотите, но вече не ги използват. Площта им е от около 538 до 753 квадратни метра. Имотите, обявени за по 1 евро обаче се нуждаят от много работа и са разположени най-вече в стария център на града. Разбира се, условието е новите собственици на къщите да останат да пребивават в града.