2023 година беше поредната с покачващи се цени на жилищата у нас. Прогнозите за следващата година по отношение на цените не са съвсем еднозначни. Според някои агенции за недвижими имоти ще станем свидетели на лек и постепенен спад на цените, наред с намаляването на търсенето. Други смятат, че ръстовете на цените на имотите ще продължат, но по-умерено, а сделки ще продължава да има. Миналата година ви показахме кои са най-скъпите и най-евтините имоти за покупка в София по офертни цени, както и кои са най-скъпо продадените на база реално сключени сделки.

Докато сме в очакване на охлаждане на цените през 2024 ви предлагаме да видите какъв имот може да си купите за 50 000 евро във вашия район:

Анкетата е подготвена от Imoti.net, които попитаха няколко водещи брокери на недвижими имоти от страната:

Какъв имот може да се закупи с 50 000 евро във вашия район?

Диляна Николова - Galiano Estates - София:

На територията на София за 50 000 Евро за жалост не могат да се купят много неща. Истината е, че за тази сума могат да се закупят 1-2 паркоместа или гаражи.

Грациела Миладинова - GR8 Estates - София

В нашия район Оборище не може да се купи имот за 50 000 евро, освен , може би гараж, защото тук няма предлагане на имот под 2000 евро за кв.м.

Деница Тотева - Маркет имоти - Стара Загора:

С бюджет до 50 000 евро в Стара Загора може да се купи едноспален апартамент старо строителство в непредпочитан район, блок или етаж или едноспален апартамент в начален етап на строителство, земеделска земя, гараж или къща в определени села около Стара Загора.

Васил Георгиев - Пълдин Естейт - Пловдив:

В град Пловдив за сумата от 50 000 евро може да се закупи нов едностаен апартамент. Цените са такива, защото пазарът е такъв. Градът е най-бързо развиващия се в последните години в цялата страна, така че това не ни изненадва.

Анджелина Добрева - RealNet Office Classic - София

За такъв бюджет - имота, който може да се закупи е хубав надземен гараж в център и по-широк център на София или малко търговско помещение, или склад.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

В този ценови диапазон, купувачите обикновено разглеждат за покупка едностайни апартаменти тип студио или къщи с дворни места в по-достъпните селски райони на 25-35 километра разстояние западно от Бургас. Имотите в този ценови клас обаче често изискват реновация и влагане на допълнителни средства. За тези, които са готови да вложат от своето време и усилия в подобрения, това е добра възможност за инвестиция в бъдеще.

Димитър Ничев - Рила имоти - Самоков

За 50 000 евро може да се закупят различни имоти . Например стара здрава къща, но за ремонт или студио в к.к. Боровец , парцел във високопланинските села Говедарци , Мала църква и Бели искър за строеж на нова къща.

Инж. Илиян Гюлев - ИГ Провайд - Бургас

С този бюджет нашата агенция предлага ваканционни имоти в по-отдалечените от морето ваканционни комплекси - студио, ателие, едностаен апартамент или маломерен двустаен.Също така не е изключено да се закупи земеделска земя с цел инвестиция или селскостопанска дейност, както и урегулирани поземлени имоти , които често са оборудвани с инфраструктура - водопровод, канализация, електрозахранване , което ги прави пригодни за строителство. За този бюджет не е изключено да се намери и малка еднофамилна къща в някое от селата до големия град. Може да се намерят и по-малки селски къщи за реновиране. Цените на ваканционните и селските имоти са по-ниски, отколкото в големия град.

Мирослав Станев - Сити имоти - Стара Загора

С 50 000 евро в Стара Загора може да се закупи малко бюджетно жилище - гарсониера или боксониера, гараж или офис.

Ивайло Иванов - Болярски имоти - Велико Търново

При настоящите цени на имотите във Велико Търново, с бюджет от 50 000 евро може да се закупи около 50 кв.м. жилище, в случай че е панелно и около 40 кв.м., ако е монолитно строителство. Естествено има значение и в кой квартал на града, но разликата в ценовия диапазон в различните квартали е между 100-150 евро на квадратен метър.

Най-скъпо продадените имоти в София през 2023-а на база реално сключени сделки

Най-скъпо продадените имоти в София през 2023-а на база реално сключени сделки

Кои са най-скъпите квартали на столицата?