Цените на жилищата в Швеция продължават да падат, след спад и през септември. Причината - промените на лихвените проценти от централната банка продължават да оказва натиск върху собствениците на жилища с по-високите разходи за заеми.

Последните данни показват, че имотният пазар на Швеция е сред най-затъващите в света на фона на растящата инфлация и скока на лихвените проценти. Това е така, въпреки че данните от последните месеци показват признаци на стабилизиране, което е светлина в тунела, пише Bloomberg.

Според сезонно изгладени данни на държавния кредитор SBAB цените на жилищата са се понижили с 1,3% през септември, като общият спад е малко под 13% от пиковите нива, отчетени пролетта на 2022 г.

Фалитите на строителни компании в Швеция вече са ежедневие

Скандивската страна, в която фалитите на строителни компании вече са ежедневие

Тревожната тенденция на увеличаване на фалитите продължава без признаци на отслабване

Очкванията се цените д падат още - това смята главният икономист на SBAB Робърт Бойе. "Неотдавнашното увеличение на основния лихвен процент на Riksbank засяга променливите ипотеки с известно закъснение."

Данните на SBAB, базирани на неговия сайта за обяви за имоти Booli, покзават, че цените на апартаментите в Швеция като цяло са останали без промяна през миналия месец, като в района на Стокхолм дори се наблюдава увеличение от 0,7% през септември.

Наскоро финансовият надзорен орган на страната предупреди, че финансовата стабилност на Швеция е разклатена от заплахите от силно задлъжнял сектор на търговските имоти. След като в системата се появиха пукнатини през последните седмици, собствениците на търговски недвижими имоти в Швеция трябва да намалят дълга. Шведските компании за имоти трябва да рефинансират над 40 милиарда долара дълг по облигации с падеж през следващите пет години и то на фона на рязко покачващите се пазарни лихви.