Броят на шведските строителни компании, излизащи от бизнеса, достигна най-високото си ниво поне 1999 г. Тогава няколко големи строителни компании фалираха, на фона на замръзналото строителството на нови жилища в скандинавската страна, пише Bloomberg.

Шведската икономика се разтресе под натиска на повишената инфлация и нарастващите лихвени проценти, фалитите са се увеличиха с 38% през август, според месечните данни на Creditsafe. Агенцията за кредитни справки регистрира 5000 неизпълнения на задължения на компании само през първите осем месеца на тази година, което е с 37% повече от 2022 г. и най-високото нови, откакто събира данни.

По думите на регионалния мениджър на Creditsafe Scandinavia Хенрик Якобсон тревожната тенденция на увеличаване на фалитите продължава без признаци на отслабване.

Швеция смята да използва стратегия от 90-те, за да се бори с високите цени на жилищата

Европейската страна, която смята да използва стратегия от 90-те, за да се бори с високите цени на жилищата

Продажбите в момента буксуват и шведите гледат с трепет към бъдещето

Бързото забавяне на строителството на нови жилища вероятно ще окаже влияние на шведската икономика, а последствията от намаляващите потребителски разходи ще станат още по-осезаеми.

Според публикуваните данни рекорден брой шведи отменят плановете си за закупуване на апартаменти от ново строителство, а статистиката на Creditsafe показва, че осем от десетте най-големи фалити през август са се случили в строителната индустрия.

Швеция е изправена пред икономически сътресения на фона на разклатения имотен пазар

Швеция е изправена пред икономически сътресения на фона на разклатения имотен пазар

Шведските компании за имоти трябва да рефинансират над 40 милиарда долара дълг по облигации с падеж през следващите пет години