Още преди Европа да се изправи пред дълговата си криза, Швеция се бореше с крах на недвижимите имоти през 90-те години. Страната смята да използва стара стратегия, за да се бори с високите цени в момента.

В средата на 80-те години на миналия век страната премахна строгите ограничения върху кредитирането, което доведе до колапс на жилищния сектор и спасяването на две банки, а страната се насочи към рецесия.

Швеция се възстанови и цените на жилищата отново скочиха и така средната цена на апартамент с една спалня в Стокхолм е приблизително 4,4 милиона крони (426 800 долара). Продажбите в момента буксува и шведите гледат с трепет към бъдещето.

„Пазарът е почти в застой“, коментара Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на една от най-големите банки в страната Swedbank.

80% от дълга на домакинствата в шведската икономика идва от жилищни кредити. В това отношение шведите са два пъти по-задлъжнели от германците или италианците.

Цените се падат, след като централната банка започна да повишава цената на заемите. Спадът е с около една пета от пик си през март 2022 г. Но все още нивата им са високи. След крахът през 90-те години, цените са повишили стойността си пет пъти.

Швеция е изправена пред икономически сътресения на фона на разклатения имотен пазар

Швеция е изправена пред икономически сътресения на фона на разклатения имотен пазар

Шведските компании за имоти трябва да рефинансират над 40 милиарда долара дълг по облигации с падеж през следващите пет години

Шведските власти са готови за действие

Според Каролина Екхолм, генерален директор на институция, свързана с дълга - Debt Office на Швеция страната има финансовите сили да се намеси, за да спре продажбите на имущество от компании, които искат да разпродават бързо.

Страната има малък дълг и може да си позволи да вземе повече заеми, за да се подпомогне сектора на имотите, ако се появи заплаха. Швеция обмисля вариант за даване на кредитни гаранции или субсидирани кредити.

Swedbank има 97 милиарда долара ипотеки и заеми за асоциации на собственици на наематели и 240 милиарда крони заеми за компании за управление на имоти.

Жилищното строителство в Швеция се сви с над 50% на годишна база

Жилищното строителство в страната с най-голям спад в цените на имотите в ЕС се сви с над 50% на годишна база

Според брокери страната се намира в най-тежката криза от 90-те години на миналия век

Натискът върху фирмите за имоти не намалява

„Ниските лихвени проценти в продължение на няколко години... накараха хората да повярват, че това е нещо нормално“, коментира Бо Лундгрен, шведският финансов министър, като според него централната банка е направила сериозна грешка.

Централната банка твърди, че отдавна е предупреждавала за рисковете. Лундгрен прогнозира, че основната тежест ще поемат компаниите за имоти, а не обществото.