На имотният пазар в Швеция новото строителство се превръща в нещо все по-рядко срещано. Страната отбеляза спад на нивата на строителство с над 50% през първото тримесечие, на фона на най-големия спад в света на пазара за недвижими имоти, пише Bloomberg.

Общият брой на новопостроените жилища e 7 437 през първото тримесечие. За сравнение новите жилища са 16 675 през същия период на 2022 г., според данни от Статистическата служба на Швеция, което показва ясното движение на посоката движение в сектора.

"Намираме се в най-тежката криза от 90-те години на миналия век. Жилищното строителство ще се свие с повече наполовина за две години", коментира Анна Броман от Шведската строителна федерация пред вестник Dagens Nyheter.

Прогнози: Жилищният пазар в Швеция ще продължи да потъва

Прогнози: Жилищният пазар в Швеция ще продължи да потъва

Проучването излиза на фона на решението за лихвените проценти от централната банка на Швеция Riksbank

Очакванията на Европейската комисия са Швеция да претърпи най-голямото икономическо свиване в Европейския съюз тази година, заради по-високите лихвени проценти, които свиват потребителските разходи и жилищния пазар. Цените на имотите може да паднат още повече след краткото възстановяване.

Швеция навлезе във втора поредна година на срив на жилищния пазар

Швеция навлезе във втора поредна година на срив на жилищния пазар

Цените на жилищата все още се понижават, макар и с по-бавни темпове