Пазарът, който отчете един от най-големите спадове на цените в глобален мащаб няма да се възстанови скоро - това прогнозират шведски агенти по недвижими имоти. Стойността на жилищата в скандинавската страна падна с 15%, пише Bloomberg.

Но докато на други пазари, които отчетоха огромни спадове, вече се вижда корекцията на цените нагоре, то в Швеция прогнозите остават песимистични. Тримесечно проучване на държавния кредитор SBAB показва, че 32% от анкетираните смятат, че цените на апартаментите ще паднат през второто тримесечие, в сравнение с 28% преди три месеца. По-голямата част от брокерите все още смятат, че пазарът ще се движи в посока надолу, като същевременно виждат повишаване на предлагането, но не и нарастване на търсенето.

Проучването излиза на фона на решението за лихвените проценти от централната банка на Швеция Riksbank, чиито увеличения на лихвените проценти са основен фактор за сериозния спад в стойността на имотите.

Лихвите по ипотечните кредити в Швеция обикновено се променят на тримесечие, което прави кредитополучателите чувствителни към промени в политикат. През последната година Riksbank повиши референтната си лихва на 3% от нула преди това.

Според проучването на SBAB агентите за недвижими имоти очакват подобен спад при еднофамилните къщи - 32% от респондентите очакват цените на еднофамилните къщи да спаднат, а 56% виждат стагнация на пазара.