Финансовата стабилност на Швеция е разклатена от заплахите от силно задлъжнял сектор на търговските имоти. Това предупреди финансовият надзорен орган на страната.

След като в системата се появиха пукнатини през последните седмици, собствениците на търговски недвижими имоти в Швеция трябва да намалят дълга, заяви Финансовият надзорен орган в доклад, цитиран от Bloomberg.

Шведските компании за имоти трябва да рефинансират над 40 милиарда долара дълг по облигации с падеж през следващите пет години и то на фона на рязко покачващите се пазарни лихви.

Това предизвика безпокойство за финансовата жизнеспособност на много наемодатели. Едно от най-големите имена в този сектор в страната  Samhallsbyggnadsbolaget Norden AB започна стратегически преглед, който може да доведе до продажба на компанията.

"Рискът от сътресения на финансовите пазари е голям и се покачва", заяви генералният директор на Финансовият надзорен орган FSA Даниел Бар в доклада. "Според оценките ни шведската финансова система е устойчива, с добре капитализирани банки, но трябва да следим развитието и да сме готови да действаме", коментира той.

Прогнози: Жилищният пазар в Швеция ще продължи да потъва

Прогнози: Жилищният пазар в Швеция ще продължи да потъва

Проучването излиза на фона на решението за лихвените проценти от централната банка на Швеция Riksbank

Компаниите са уязвими, много от тях няма да могат да се справят с по-високите разходи за финансиране, коментира Хенрик Браконие, главен икономист на организацията. "Компаниите са поели много дългове. Това не е добре в дългосрочен план в лихвената среда, в която се намираме в момента", заяви той.

Финансовият надзорен орган отдавна предупреждава за все по-големи рискове в сектора на търговските имоти.

По отношение на жилищните имоти, ситуацията не е много по-добра. На имотният пазар в Швеция новото строителство се превръща в нещо все по-рядко срещано. Страната отбеляза спад на нивата на строителство с над 50% през първото тримесечие, на фона на най-големия спад в света на пазара за недвижими имоти.

Цените на имотите на един от най-засегнатите жилищни пазари в Европа и света - Швеция, тръгнаха нагоре

Цените на имотите на един от най-засегнатите жилищни пазари в Европа и света тръгнаха нагоре

Последното покачване на цените на апартаменти и къщи беше преди повече от година

Общият брой на новопостроените жилища e 7 437 през първото тримесечие. За сравнение новите жилища са 16 675 през същия период на 2022 г., според данни от Статистическата служба на Швеция, което показва ясното движение на посоката движение в сектора.