Неочаквано, възстановяването на цените на жилищата в Швеция вече се случва. Лекият ръст през миналия месец постави под съмнение мрачните прогнози на повечето експерти за един от най-засегнатите жилищни пазари в света.

През март 2023-а цените на апартаментите и еднофамилните къщи са се повишили съответно с 2% и 1% в сравнение със средната стойност от предходните три месеца. Това показват данни на организацията на брокери Svensk Maklarstatistik.

Швеция навлезе във втора поредна година на срив на жилищния пазар

Швеция навлезе във втора поредна година на срив на жилищния пазар

Цените на жилищата все още се понижават, макар и с по-бавни темпове

Последното покачване на цените в двете категории беше преди повече от година, пише Bloomberg.

Прогнозите на повечето икономисти гласяха че пазарът на жилищни имоти ще потъне с около 20% от своя връх, като най-мрачните прогнози предвиждат загуба на една четвърт от стойността на жилищата.

"Това, че цените са се повишили през март, е малко или много изненадващо", каза организацията на брокерите Svensk Maklarstatistik.

Повече от половината от експертите от групата на брокери на имоти смятат, че цените ще останат непроменени през второто тримесечие.

Пазарната активност е доста слаба, като според данни продажбите на апартаменти са паднали с 27% през първото тримесечие на годишна база и близо 20 на сто спад се отчита при продажбата къщи, според организацията.