Пазарът на ваканционни имоти в България продължава значителния си ръст, както в планинските, така и в крайбрежните курорти, става ясно от проведено пазарно проучване на Colliers International.

Предлагането на ваканционни имоти в българските планински курорти се е увеличило почти четири пъти от юни 2005 г. до декември 2006 г.

Само за последните шест месеца ръстът е над 50%, като този тип имоти към момента наброяват близо 18 000. Две трети от сегашното предлагане е в района на Банско. Вследствие на рязкото покачване на цените на земята там, новото предлагане се очаква да се насочи към Боровец и Пампорово, се казва още в доклада.

Проучването на Colliers International показва, че предлагането на ваканционни имоти в крайбрежните райони също значително се е увеличило. Малко под 35 000 е броят на имотите на този пазар, отбелязвайки 53% растеж за последните 6 месеца - от юни до декември 2006 г.

Една трета от предлагането е съсредоточено в Слънчев бряг, където покачването е 65% за последните 6 месеца. Както и при планинските курорти, фокусът се измества към по-малките и средни курорти заради завишените цени на замята и голямата гъстота на застрояване.

Търсенето продължава да се формираот частни лица от Великобритания и Ирландия, последвани от българи, живеещи в чужбина, както и от граждани на Русия, на Германия и на скандинавските страни.

За последните 6 месеца се наблюдава леко повишение на офертните цени, съобщават от Colliers.

Проучването показва, че офертни цени за ваканционни имоти по морето са най-високи в Слънчев бряг, следван от Св. Влас и Елените. Цените в Слънчев бряг варират между 580 - 3,000 евро/м2 в зависимост от локацията, допълнителните услуги и качеството на строителството, докато максималните цени в Св. Влас са 2,500 евро/м2.

Банско продължава да държи най-високите цени в планинските курорти, като там те са в порядъка 635 - 2,500 евро/м2.