По време на първата индустриална революция американските градове като Чикаго, Детройт, Ню Йорк и Филаделфия са били основните индустриални центрове в САЩ. По-високите сгради стават необходимост, цените на недвижимите имоти растат. Тогава за небостъргач се смяташе и 10-етажна сграда. Няколко столетия по-късно и архитектурният прогрес ни позволи да изградим внушителни сгради, които са много по-високи. Ето някои от най-високите сгради, на които можем да се възхитим, класирани от изданието Ceoworld.

Lotte World Tower, Сеул, Южна Корея

Височина: 554,5 метра

Снимка 211917

Източник: ЕПА

Lotte World Tower е завършена през 2017-а година. 123-етажната сграда е най-високата в Южна Корея и петата най-висока сграда в света. Горните 10 етажа на сградата разполагат с кафенета на покрива и места за забавление. А най-долните шест етажа са под земята. Предназначението на сградата е за жилищни цели, но разполага и с хотел. Състои се предимно от апартаменти, офиси и търговски площи и 7-звезден луксозен хотел. Уникалният архитектурен дизайн допринася за естетиката на сградата. Но не става въпрос само за външен вид - сградата може да издържи на земетресения от магнитуд 9 по скалата на Рихтер.

Финансов център Ping An, Шенжен, Китай

Височина: 599 метра

Снимка 462953

Източник: Wikipedia

Ping An Finance Center е четвъртата най-висока сграда в света и втората най-висока в Китай. Завършена е през 2017 година и като цяло конструкцията включва много сгради с много апартаменти, конферентен център, хотел и някои луксозни търговски площи. 115-етажната сграда има 33 бързи асансьора.

Наблюдателната му площадка е на 562 м надморска височина. Това я прави най-високата площадка за наблюдение в света. Фасадата му е най-голямата фасада от неръждаема стомана в света или в цифри 1700 тона неръждаема стомана са използвани за нейното изграждане.

Кралската часовникова кула в Мека, Саудитска Арабия

Височина: 601 метра

Снимка 621711

Източник: iStock

Makkah Royal Clock Tower е третата най-висока сграда в света, а часовникът й е най-големият в света. 120-етажната сграда е завършена през 2012 година. Построен е като част от проекта за дарение на крал Абдулазиз. Той е в рамките на комплекса Abraj Al-Bait, който се състои от седем небостъргача. Има ислямски музей, мол, площадка за наблюдение и апартаменти, които могат да приютят 10 000 гости. Благодарение на асансьорите 75 000 души могат да излязат от всичките седем сгради едновременно. Всичките 96 асансьора на тази кула се движат с шест m/s!

Shanghai Tower, Шанхай, Китай

Височина: 632 метра

Снимка 577082

Източник: iStock

128-етажната Шанхайската кула е на второ място в този списък. Сградата е част от финансовата и търговска зона Lujiazui. Завършена е през 2015 година. Изглежда като девет цилиндрични сгради, подредени една върху друга. Извитата придава спираловидна форма на сградата. Разполага с хотел, площадка за наблюдение, ресторанти други удобства.

Бурж Халифа, Дубай, Обединени арабски емирства

Височина: 828 метра

Снимка 227230

Бурж Халифа - Burj Khalifa е най-високата сграда в света. Небостъргача на град Джеда обаче ще я измести на второ място, когато строителството му приключи след няколко години. 163-етажната Бурж Халифа се превърна в емблематична забележителност, откакто строителството й приключи през 2010 г. Можете да използвате всеки от 58-те асансьора, които се движат с впечатляващата максимална скорост от 10m/s.