Докато Европа чака окончателната дата на Brexit, всички очи са вперени в имотните пазари в основните градове на Стария континент.

Множество компании напускат Великобритания и се отправят към нови дестинации в континентална Европа, като така създават нови търговски центрове. Инвеститорите в имоти се надпреварват да прогнозират къде да вложат средствата си преди цените да се повишат твърде много, пише Forbes.

Едно е сигурно: пазарите, които ще запишат най-голям растеж, ще преминат границата изключително бързо. Тук не става въпрос за стартъпи, които търсят евтини наеми, а за огромни организации, които се нуждаят от инфраструктура, летища и квалифицирани работници.Със себе си те носят дълбоките си джобове и големи заплати - и местните жилищни пазари бързо ще се нагодят.

LeadingRE, консорциум от почти 600 брокерски агенции в 70 страни, следи движението на пазарите. Данните, събрани от организацията, са предоставени ексклузивно на Forbes. Те показват "вторичните" пазари в Европа, които записват най-голям ръст през 2018 година.

Ето кои са те:

Загреб, Хърватия

Снимка 220714

Източник: iStock

Нещо се готви в Загреб, столицата на Хърватия, и градът има потенциал да запише експлозивен растеж. Наскоро в страната работа започна първата дигитална компания за недвижими имоти A Nekretnine, което обикновено е най-силният знак за потенциала на пазара.

Цените на апартаментите в града се повившиха с 20 процента през миналата година, докато в останалата част от страната повишението бе едва 8,5 процента. През последните 12 месеца има и ръст от 30 процента на жилищата, отдавани през Airbnb.

Изчисленията на агенцията са, че около 20 процента от купувачите са чужденци.

Снимка 316588

Източник: iStock

Лисабон, Португалия

Градът отдавна е виждан като дестинация за ваканции, но наскоро броя на сделките на имотния пазар расте неимоверно. Отчасти, това се дължи и на новата система "златна виза", която позволява на чужденците, които инвестират €350 000 в слабо развити региони или €500 000 в по-хубавите части на града, да получат гражданство.

През миналата година цените растат с 20 процента.

Снимка 390905

Източник: iStock

Пловдив, България

Пловдив, вторият най-голям град в България, е Европейска столица на културата през 2019 г. Това означава, че градът ще привлече много внимание.

Цените на имотите растат по-бързо и от тези в София, като по данни на Bulgarian Properties те са се покачили с 16 процента.

Фактор в евентуалното бъдещо нарастване са още и високите цени в София, както и "Тракия икономическа зона", която привлича работници и от други части на страната.

Фелдкирх

Източник: iStock

Фелдкирх

Фелдкирх и Блуденц

Австрия влиза в бум на недвижимите имоти, което означава, че по-малките областни градове стават все по-атрактивни заради по-ниските им (засега) цени.

Фелдкирх и Блуденц, два алпийски града в западната част на страната, записват ръст от 25,4% и 22,1% съответно. Във Виена цените се повишават с 18%.

Най-скъпата дестинация в Австрия е Кицбюел, където цените наближават €1 милион за имот, а ръстът само през последната година е цели 39,4%.

Снимка 406003

Източник: iStock

Ротердам, Холандия

Холандия е малко по-необичаен пазар на имоти, тъй като в столицата 70% от хората живеят под наем, затова и свободните жилища са малко. Но има други големи региони, в които си струва да се инвестира.

На около час от Амстердам е Ротердам, където цените растат със 17 процента. В цялата страна повишението е 10%.