Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022 г. Това сочат данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Новото строителство и тук е по-предпочитано от купувачите, като най-голям интерес и в трите най-големи града (след София) привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните им зони.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

Пловдив

Цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват, след като Пловдив премина границата от 900 евро/кв.м. и почти успя да догони Варна и Бургас със средна цена от 957 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г.

Годишният темп на нарастване на цените в Пловдив се ускорява от 4-5% през 2021 г. до 10-15% в началото на тази година, като по този показател градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

Апартаментите в София вече струват средно 1425 евро за квадратен метър

Квадратният метър в столицата поскъпна с рекордните €250 за година. Ето колко струва вече апартамент в София

Търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране и растящи доходи

Варна

Варна се нарежда на 3-то място по ръст на цените след София и Пловдив. Морската столица излезе от период на по-бавно растящи цени и отбелязва ръст от близо 11% през второто тримесечие. Средната цена на жилищата във Варна за разглеждания период е 971 евро/кв.м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място по най-високи цени на жилищата в страната.

Друг показател, който показва оживление на пазара в морската столица, е отбелязаният ръст в продажбите от 35% през първото тримесечие и 10.6% през второто, които са доста над средното за големите градове съгласно данните, представени от Агенцията по вписванията.

Декар нива край Търговище струва средно 978 лева, най-скъпа е земеделската земя в Попово

Земеделската земя продължава да поскъпва, ето колко струва декар нива в Търговищко

Това е е със 7,5 процента повече в сравнение с предходната година

Бургас

Данните на Bulgarian Properties сочат, че през първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м., сходна с тази в Пловдив.

Жилищният пазар в Бургас обаче следва да се разгледа в по-големи детайли и по квартали, тъй като по-бавният растеж на цените има своето обяснение. Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока Меден рудник, Славейков и Сарафово, тъй като там са наличните терени за ново строителство. В резултат на това, в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени, е съсредоточено основното търсене и предлагане и то доминира в средната цена на града и занижава нейните стойности и съответно темпа на растеж.

71 лева за декар: Най-скъпата земя в Добричка област е черноземът в Генерал Тошево

Държавата отдава под аренда ниви в Добруджа. Какви са началните тръжни цени?

Най-ниски са цените в общините Тервел и Каварна