Бизнесменът Мохамад Мурад, активен в хотелиерството по румънското Черноморие, обяви, че е купил затвора Дофтана и иска да го превърне в хотелски комплекс. Той планира да инвестира в него около 25 млн. евро, а вероятно и повече. 

Дофтана е бил румънски затвор, наричан "Румънската Бастилия", защото никой никога не е успял да избяга от него. Построен е през 1895 г., по време на управлението на крал Карол I, заради близките солни мини. От 1921 г. започва да се използва за задържане на политически затворници. Сред затворниците му са лидерите на легионерите Корнелиу Зелеа Кодряну и Хория Сима, както и комунистическите лидери Георге Георгиу Дей и Николае Чаушеску. По време на комунистическия режим сградата била използвана като музей, за да илюстрира тежките условия, пред които били изправени комунистите преди Втората световна война.

Автомобил, принадлежал на семейство Чаушеску отива на търг. Началната цена е само 500 евро

Автомобил, принадлежал на семейство Чаушеску отива на търг. Началната цена е само 500 евро

Спортната кола е сватбен подарък за Зоя Чаушеску и Мирча Опреан от Николае и Елена Чаушеску

"Виждам много положителни и отрицателни коментари за последната си придобивка. Не знаех много за затвора Дофтана - само, че Чаушеску и Георгиу-Дей са излежавали присъди в него, но районът има много история. Мисля, че няма устойчив бизнес, ако няма история зад себе си", каза Мурад, който спечелил търга за затвора, цитиран от Romania-Insider.

Той обясни, че затворът ще бъде превърнат в хотелски комплекс с над 1000 легла. Районът е привлекателен за хората и има много предимства, едно от които е Близостта до Букурещ, обясни инвеститорът.

Топ 5 на хотелите в Европа, според Tripadvisor

Топ 5 на хотелите в Европа, според Tripadvisor

Стаи, издълбани в стените и иконом за баня, какво още предлагат тези VIP хотели

"Ще направим най-големия конферентен център в Румъния. Всичко, което ще се консумира там, ще бъде oт био продукти", каза Мурад.