Renault Fuego GTS, който e принадлежaл на семейството на покойния румънски комунистически лидер Николае Чаушеску, ще бъде пуснат в продажба на онлайн търг на 19 май. Автомобилът е сватбен подарък, който Зоя Чаушеску и Мирча Опреан, тогава университетски професор в Политехническия университет в Букурещ получили от Николае и Елена Чаушеску през 1983 г.

Началната цена за автомобила започва от 500 евро.

Въпрос за $200 милиона: "Мерилин" на Уорхол ли е най-скъпото произведение на XX век?

Въпрос за $200 милиона: "Мерилин" на Уорхол ли е най-скъпото произведение на XX век?

Портретът ще бъде изложен на търг през май

Автомобилът е поръчан от заводите на Renault във Франция и е закупен с парите, които са били получени от продажбата на двуместен автомобил Mercedes, собственост на Зоя Чаушеску. Специализиран отдел за държавна сигурност се е занимавал както с продажбата на автомобила Mercedes, така и с покупката на Renault, пише Romania Insider.

Renault Fuego GTS

Източник: YouTube

Renault Fuego GTS

След събитията от 1989 г. колата е била конфискувана от Главната прокуратура. Седем години по-късно с наредба на прокуратурата е прекратено наказателното разследване и е било разпоредено връщането на личното имущество.

Колата е била използвана само за пътувания извън Букурещ.

Култовата синя китара на Кърт Кобейн ще бъде продадена на търг

Култовата синя китара на Кърт Кобейн ще бъде продадена на търг

Тя стана известна от видеото на Nirvana "Smells Like Teen Spirit"

На същия търг ще бъдат продадени и други автомобили, принадлежащи към жанра "модерна класика", т.е. исторически, но перфектно функционални модели, идващи от колекциите на някои ентусиасти или от наследството на някои институции.

Най-ценен сред тях е Maserati Quattroporte, с начална цена от 15 000 евро. Само 2133 модела от този автомобил са били произведени през 1980 г., а този, продаден на търг в Букурещ, е номер 606.

Украинци продават на търг задигнати руски танкове, ето колко струват

Украинци продават на търг задигнати руски танкове, ето колко струват

В началото на месеца се появиха видеа, в които цивилни украинци теглят с трактори и друга селскостопанска техника изоставени руски бойни танкове

Търгът на 19 май ще включва също Fiat 124 Spider от 1973 г., Chevrolet Silverado от 1977 г. и елегантен кабриолет на Mercedes, модел SL380, произведен само между 1981-1985 г. И трите се продават на начална цена от 8000 евро.

Освен това ще има и Pontiac Trans Am Firebird за продажба на начална цена от 8000 евро. Автомобилът е произведен през 1987 г. в ограничена серия, с двигател на Corvette.

Какво пише на най-скъпия регистрационен номер в света?

Какво пише на най-скъпия регистрационен номер в света?

Цената й възлиза на $24,3 милиона

Феновете на автомобили могат да тестват шестте модела в двореца Cesianu-Racoviță до 19 май, а след това могат да наддават за своя фаворит чрез активен акаунт в Artmark.ro.