Култовата синя китара на Кърт Кобейн от музикално видео от 90-те на сиатълската гръндж група Nirvana "Smells Like Teen Spirit" ще бъде обявена за продан през май. Очакванията са цената на емблематичния музикален инструмент да достигне до $800 000.

Клипът "Smells Like Teen Spirit" е гледан повече от 1,4 милиарда пъти в платформата YouTube.

"Синият Mustang Fender от 1969 г. е може би един от най-известните китари", отбеляза пред CNN Мартин Нолан, изпълнителен директор на Julien's Auctions. Той добави, че това е една от най-емблематичните китари, предлагани някога на търг.

Въпрос за $200 милиона: "Мерилин" на Уорхол ли е най-скъпото произведение на XX век?

Въпрос за $200 милиона: "Мерилин" на Уорхол ли е най-скъпото произведение на XX век?

Портретът ще бъде изложен на търг през май

"Китарата е в комплект с оригиналния си калъф, а също и каишката, а това е наистина важно за колекционерите, които ще наддават за нея. Това е гаранция за оригиналността на китарата", каза Нолан, който поясни, че китарата е останала със семейството след смъртта на Кобейн през 1994 г.

Аукционната къща е изчислила ценови диапазон за китарата от $600 000 до $800 000, но Нолан отбеляза, че "това е много консервативна оценка за предстоящия търг".

По време на търга ще бъдат предложени и други артикули, принадлежали на рок легендата. Сред тях са портрет на Майкъл Джексън, нарисуван лично от Кобейн, който се очаква да донесе до $40 000, а също и една от колите му, Dodge Dart от 1965 г., която се очаква да донесе между $400 000 и $600 000.

Украинци продават на търг задигнати руски танкове, ето колко струват

Украинци продават на търг задигнати руски танкове, ето колко струват

В началото на месеца се появиха видеа, в които цивилни украинци теглят с трактори и друга селскостопанска техника изоставени руски бойни танкове

От Julien's Auctions съобщиха, че част от приходите ще бъдат дарени на благотворителна организация за психично здраве.

Кърт Кобейн е лидер на сиатълската гръндж група Нирвана. Той е текстописец и композитор на групата, китарист и изпълняващ главните вокали. През 90-те години на 20 век се превръща в една от най-големите знаменитости в гръндж музиката, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито се е чувствал комфортно в тази роля. Повлиян от музиката на големите рок групи от 1970-те и пост-пънка от 1980-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 1990-те. Обявен от много медии и списания за изпълнител на последното десетилетие на 20 век, Кърт, заедно с Нирвана, издига грънджа на световната сцена и превръщат този стил в символ на младото поколение от този период. Но както пънка от средата и края на 1970-те, така и грънджът има кратък живот. За повечето фенове смъртта на вокалиста на Нирвана слага края на гръндж ерата, макар постигнатото от групата да е продължено от "Foo Fighters". За разлика от повечето рок звезди Кърт Кобейн не е типичният сценичен артист, а по-скоро затворен в себе си и апатично настроен към славата изпълнител, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го "Бога на рока".