Emporis, водеща база данни за високи сгради в световен мащаб разкри победителя в годишната си класация за небостъргачи. От над 700 небостъргача, официално завършени през 2019 г., на първо място е руският център Lakhta, който се издига на височина от 462 метра в Санкт Петербург. Той получи наградата Emporis Skyscraper Award, най-известната награда за висока архитектура в света, предава Newatlas.com

Небостъргачът Lakhta, проектиран от Gorproject и RMJM, е най-високата сграда в Европа и 13-тата по височина в света. Всъщност това е огромен проект и строителство, в който участват 20 000 души от 18 държави. Нейната фасада включва 16 505 отделни стъклени парчета. Въпреки че по-голямата част от интериора е посветена на офис помещения, той разполага и с наблюдателна площадка и ресторант с панорамна гледка в района.

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Мегапроект: Шест свързани помежду си небостъргача в Китай

Проектът е наречен One Excellence

Когато избират Lakhta, експертите са впечатлени от необичайната форма на небостъргача казва Emporis. Външната структура на сградата се състои от пет крила.

"Небостъргачът успя да спечели точки и поради използването на екологични и енергийно ефективни технологии. Като "най-северният" небостъргач в света, сградата е изложена на екстремни температури. Двойната фасадна обвивка предотвратява ненужните загуби на топлина и го прави изключително енергийно ефективен. Освен това, благодарение на иновативното използване на инфрачервените радиатори, излишната топлина не се губи, а се връща обратно в системата. "

Небостъргачът Leeza Soho на Zaha Hadid Architects е едно от най-добрите произведения на компанията до момента и бе класиран на второ място. Офис сградата в Пекин е висока 207 м. В структурно отношение всъщност може да се счита за две кули, обединени в няколко точки чрез мостове под една стъклена обвивка.

На трето място се нарежда Hudson Yards в Ню Йорк на Skidmore, Owings & Merrill. Небостъргачът е е воск 307 м. и е предимно за офис пространства, с изключение на зашеметяваща гледка близо до върха му, наречена Edge.

Небостъргач във формата на цвете ще се издигне на един от най-скъпите парцели, продавани някога

Небостъргач във формата на цвете ще се издигне на един от най-скъпите парцели, продавани някога

Той ще е висок около 200 метра и ще има 36 етажа