Германският конституционен съд отсъди, че ограниченията на наемните нива, наложени от Берлин, са противоконституционни. Местните власти в столицата не са имали законово право да въвеждат подобна мярка, гласи решението, цитирано от Deutsche Welle. След като федералното правителство вече е създало правна рамка за регулиране на наемите, местните власти нямат законова възможност да създават свои закони, казва съдът в решение, което отменя ограниченията.

Конституционният съд бе сезиран през май 2020 г. от парламентаристи от консервативния Християндемократически съюз на Ангел Меркел и пробизнес фракцията Свободна демократическа партия. Формациите приветстваха решението на съда.

Берлин бе изправен пред растящи наеми в резултат на недостига на жилища. От 2013 до 2019 г. те са се покачили с 27%. Местните власти решиха да ограничават поскъпването за 90% от апартаментите в столицата за период от години на нивата от юни 2019 г.

Законът бе приет през февруари 2020 г. и създаде несигурност на пазара на жилища в Берлин. Наемодателите включваха клауза в договорите, според която наемът ще бъде автоматично повишен, ако съдът отмени закона.

Таванът на наемите в Берлин: успех или провал?

Таванът на наемите в Берлин: успех или провал?

Наемите поевтиняват, но борбата за всяко жилище се ожесточава