Наложените ограничения върху цените на наемите в Берлин действат вече една година — и натрупанните до днес данни продължават да подхранват спора между критиците и привържениците на мярката, пише Deutsche Welle.

Изследване на портала за имоти ImmoScout24, публикувано миналата седмица, разкрива, че средният наем в Берлин поевтинява със 7,8% през последната година. В същото време обаче броят на новите апартаменти на пазара, които попадат под ограничението, намалява с около 30%. Това създава яростна конкуренция. Средно 214 души се обаждат за всяка обява през януари 2021 г. — спрямо 128 година по-рано.

Редица по градове са въвели различни методи за контрол на наемите, но законът в Берлин е уникален. След като влезе в сила, наемите на 90% от апартаментите в Берин бяха замразени за период от пет години на нивата, на които бяха през юни 2019 г. Към ноември 2020 г. всички наеми, които са били над това ниво, бяха намалени.

Барбара Щеенберген, директор за ЕС в International Union of Tenants, приветства ограничението. Неправителствената организация дава възможност на живеещите под наем да изчисляват с колко може да бъде намален наемът им — и сред тези, които са използвали калкулатора, средното намаление е €210 на месец. Според IUT общо 365 хил. души в Берлин имат право да поискат намаление според новите правила.

Юрген Михаел Шик, президент на German Real Estate Association (IVD), е на противоположното мнение. "Ограничението е катастрофално за пазара на жилища в Берлин", казва той. "То пречи на изграждането на нови сгради, макар че Берлин се нуждае от десетки хиляди апартаменти повече всяка година. То пречи на модернизацията на съществуващите. Ограничава предлагането", категоричен е Шик.

Други, като Викбе Вернер от берлинската асоциация на наемателите, смята, че е твърде рано да се каже какъв е ефектът. Засега все още се очаква и решението на конституционния съд по въпроса. Той ще се произнесе през следващите месеци.

И докато всички чакат решението, в Берлин вече е честа практика наемодателите да добавят още една цифра в договорите — реално наемателите се съгласяват автоматично да започнат да плащат повече, ако конституционният съд реши, че ограничението противоречи на основния закон. Това прави намирането на апартамент по-трудно, тъй като потенциалните наематели не могат да са сигурни, че могат да си позволяват наема, ако цените пак тръгнат рязко нагоре.

Големият проблем: недостигът на жилища

И двете страни са съгласни за едно: основният проблем е недостигът на жилища в града. Според Шик от IVD ограничението на наемите е най-лошият възможен начин този проблем да бъде разрешен. "Най-добрата защита срещу твърде високи наеми остава разширението на предлагането на жилища".

Правителството в Берлин твърди, че законът стимулира изграждането на нови сгради, тъй като всички апартаменти, построени след 2014 г., са изключени от правилото.

В германската столица в момента са нужни още 670 хил. апартамента, за да се отговори на търсенето, сочи независимо изследване. Във вторник Берлин призна, че и тази година държавните строителни компании няма да успеят да достигнат целта от 30 хил. нови апартаменти.

Близо 400 000 апартамента в Берлин осъмнаха с по-ниски наеми

Близо 400 000 апартамента в Берлин осъмнаха с по-ниски наеми

Или поне с правото за намаляване, след като наемодателите не се предават лесно в битката с местните власти