От миналата седмица наемодателите в Берлин ще трябва да намалят "твърде високите наеми" - тоест ако те надвишават стандартизирания лимит с над 20% - или ще трябва да плащат солени глоби, пише Deutsche Welle. По-рано германският конституционен съд отхвърли жалбата на асоциацията им, с която те се опитаха да предотвратят влизането в сила на правилата.

Около 85% от всички берлинчани живеят под наем и според Berlin Tenants" Association (BMV) около 365 хил. апартамента в града се ще окажат с по-ниски наеми. Данните се оспорват: изследване на F+B, специлизирана в консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, изчислява, че промяната ще засегне половин милион апартамента. Намаляването на наемите ще важи най-вече за договорите, подписани през последните пет или шест години, тъй като наемите в германската столица се покачиха драстично за този период: от 2014 до 2019 г. със средно 30%. Ограничението няма да важи за сгради, завършени след 2014 г. Наемът на среден апартамент от 60 кв. м. е около €850, или една трета от средния доход на домакинствата в Берлин.

8 месеца по-късно: Как се отрази замразяването на наемите в Берлин?

8 месеца по-късно: Как се отрази замразяването на наемите в Берлин?

Намирането на жилища е изключително трудно, а наемателите понякога подписват по два договора

Множество наемодатели в града обаче се надяват наемателите да не забележат новите правила. Изследване, публикувано миналата седмица, сочи, че три четвърти от наемителите, които имат правото да получат намаляване на наема, не са били информирани от наемодателите. Това означава, че самите наематели ще трябва да направят проверка в интернет страницата на общината, а след това да съдят наемодателите си.

Намаляването на наемите е втората стъпка от плана на лявото правителство в Берлин да укроти повишението на разходите за жилище в града. През февруари повишението на наемите бе практически замразено за пет години за 1,5 млн. апартамента в града.В същото време наемодателите пресмятат загубите: според F+B те ще загубят общо €250 млн. годишно, или по €40 месечно от апартамент. Някои от тях вече поискаха разрешение да увеличат наемите, за да избегнат икономическо затруднение чрез държавни правила, които трябва да защитят хората, които зависят от наемите. Според Берлин броят им е малък.

В съдебната битка предстои ключовата развръзка през слеващата година: съдът трябва да реши дали местните власти в Берлин имат правото да налагат ограничения върху наемите.