Берлин замрази цените на наемите в града преди осем месеца. Промените накараха някои наемодатели да свалят цените в някои случаи и с до 40%. Но макар част от берлинчани да плащат по-малко за жилище, вече е изключително трудно да бъде намерен свободен апартамент. А някои случаи наемателите са принудени да подписват и втори, таен договор, разказва Bloomberg.

През септември 2020 г. броят на свободните жилища в Берлин се срива с 42% спрямо година по-рано. При жилищата, обхванати от новите правила - т.е. тези, построени преди 2014 г., спадът е 59%, според водещият сайт ImmoScout24."Често има по няколкостотин запитвания за всеки апартамент, а рекламите биват сваляни в рамките на ден", казва Томас Шрьотер, управляващ директор на компанията.

Представители на местните власти и други смятат, че това се дължи на пандемията, но данните от ImmoScout и други пазарни наблюдатели показват, че това не е така. Във всички големи градове, освен Берлин, се забелязва повишение на активността.

Намирането на жилище в столицата на Германия се превръщаше във все по-трудна задача през последните две десетилетия заради притока на нови жители, инвеститори, стартъпи и други компании. Цените на наемите в някои квартали се удвоиха от 2009 г. насам, тъй като изграждането на нови жилища изостава от търсенето.

През февруари лявото правителство въведе ограничение върху цените на наемите за период от пет години. Идеята бе да се даде "глътка въздух" на наемателите, докато Берлин се опитва да достигне нива на изграждане на нови жилища от 20 хил. годишно - четири пъти над нивата от 2010 г.

Но законодателните промени, които биват оспорвани и пред федерален съд, изплашиха наемодателите. Някои продават апартаментите, вместо да ги отдават под наем, заради по-ниските цени. През септември броят на апартаментите, обявени за продажба, нараства с 13% спрямо предходната година. При тези, построени преди 2014 г., ръстът е 23%. Традиционно Берлин е град на наемателите - 80% от жителите живеят под наем.

Тези, които не могат да си позволят да купят, или не искат, са изправени пред съмнителни договори. В опит да избегнат загубата на доход, наемодателите започнаха да изискват от наемателите да подписват договори с две различни цени - една, която ще бъде в сила, ако замразяването на наемите остане в сила - и друга, по-висока, ако бъде прието, че законът противоречи на Конституцията.

Други пък настояват наемателите да плащат огромни суми за мебелите или кухненските уреди, според Шрьотер. "Например, има стол тук, ще ви струва €15 хил., или тази печка - €10 хил. Този сив пазар съществува, очевидно е".

Берлин бори задръстванията със задължителни карти за градския транспорт

Берлин бори задръстванията със задължителни карти за градския транспорт

Идеята все още се обсъжда