Шведският имотен пазар току-що постигна нов рекорд на фона на ултра ниските лихви и растящото търсене на жилища. Цените на него достигнаха равнища, невиждани досега в историята.

Стойността на жилищата в страната е нараснала с почти 19 на сто през април в сравнение с година по-рано, показват данните от индекса на фондовата борса в Стокхолм, отразяващ движението на пазара. Това е най-бързият растеж от 2005 година, когато е въведен показателят.

Изчисленията сочат, че еднофамилните къщи в най-голямата скандинавска икономика са покъпнали с 23% нагодишна база, а апартаментите - с 12,3 на сто. Любопитен факт е, че голяма част от подема е стимулиран от по-голям интерес към малките населени места в Швеция.

В Швеция има все повече милиардери. И това е проблем за страната, бореща се за равенство

В тази европейска страна има все повече милиардери. И се оказва проблем за нея

От финансовото министерство предупреждават за нарастващ риск от задълбочаване на неравенството

На месечна база цените нарастват доста слабо - с 0,9%. Но според анализаторите това по-скоро е статистическо отклонение и няма никакви основания за скорошно охлаждане на имотния пазар.

"Няма ясни сигнали за някакво забавяне", посочва икономистът от Handelsbanken Хелена Борневал, цитирана от Bloomberg.

"Вместо това виждаме, че силното представяне продължава. Стабилното търсене за жилища ще доведе още покачване на цените в средносрочен план. Въпросът е само с колко", допълва тя.

От друга страна от централната банка в Швеция - Riksbank, нееднократно са давали сигнали, че се опасяват от бума на имотния пазар. Засега обаче по всичко личи, че финансовата институция ще запази основната лихва на нулево ниво вероятно до 2024 година, за да подкрепи икономиката по пътя ѝ към възстановяването.

Как Канада се оказа без достатъчно земя за построяването на нови къщи?

Как втората най-голяма по площ страна се оказа без достатъчно земя, за да строи нови къщи?

Мечтата за собствена къща и прилежащ голям двор, която поколенията преди приемаха за даденост, скоро може да се окаже невъзможна