След невероятен пик по време на пандемията жилищния пазар на САЩ, сега е свидетел на рязък спад в цените. Ако до преди само две-три години купувачите наддаваха, за да се доберат и купят желания имот, то сега нещата се обърнаха.

Собствениците на жилища в цялата страна са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на жилищата си, откакто мина пика през юни 2022 г., според доклад на Redfin.

Общата стойност на жилищата в САЩ беше 45,3 трилиона долара в края на 2022 г., което е с 4,9% по-малко от рекордните 47,7 трилиона долара през юни същата година. Това е най-големият спад от юни до декември в процентно изражение от 2008 г. насам, според портала за онлайн имоти, цитирани от Mansion Global.

Очертават се няколко причини за потъването на стойността на имотите на един от най-големите пазари. Една от тях е спадът е търсенето на жилища, който доведе и до спад в цените им. Средната продажна цена в цялата страна беше 383 249 долара през януари, което е спад от 11,5%, спрямо пика от 433 133 долара през май.

"Въпреки, че пазарът на жилища загуби част от стойността си, повечето собственици на все пак ще успеят да излязат на голяма печалба от пандемичния жилищен бум", коментира Чен Джао, ръководител на икономическите изследвания на Redfin, в доклада.

Жилищният пазар в САЩ скоро ще стигне дъното. Продажбите се сринаха до най-ниското си ниво от 2010-а

Жилищният пазар в САЩ скоро ще стигне дъното. Продажбите се сринаха до най-ниското си ниво от 2010-а

Това е 12-ти пореден месец на спад, като продажбите на вторичния пазар са се сринали с 36,9% през 2022 г.

"Общата стойност на жилищата в САЩ остава с приблизително 13 трилиона долара по-висока, отколкото беше през февруари 2020 г., малко преди преди да бъде обявена пандемия", заключи той.

Най-много спада стойността на жилищата в Сан Франциско. Там общата стойност на жилищния пазар е намаляла с 6,7% - или с 37,3 милиарда долара - на годишна база през декември - По-голям спад в процентно изражение от който и да е друг голям метрополис в САЩ според данните.

Междувременно в Маями се разиграва противоположната история. Общата стойност на жилищата в града е нараснала с 19,7% през годината, което е скок от 77 милиарда долара. Това пък е най-голямото годишно процентно увеличение сред 100-те най-населени метрополиси, анализирани от Redfin.