Жилищният пазар в САЩ може скоро да стигне до дъното. Продажбите на жилища са на най-ниското ниво от 2010 г., според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, цитирани от Business Insider.

Продажбите на месечна база се понижиха с 0,7% през януари. Това е 12-ти пореден месец на спад, като продажбите на вторичния пазар са се сринали с 36,9% през 2022 г.

Последният спад доведе до най-ниското ниво на продажбите на съществуващи жилища от октомври 2010 г., когато жилищната активност все още се беше колеблива, заради ипотечната криза от 2008 г.

Продажбите на жилища в САЩ падат с 35%

С 35% се сринаха продажбите на жилища в един от най-големите имотни пазари в света

Охлаждането на жилищния пазар изплаши продавачите

"Продажбите на жилища достигат дъното", коментира в изявление главният икономист на Националната асоциация на брокерите Лорънс Юн. Той смята, че купувачите също започват да придобиват повече покупателна способност и потенциално да се възползват от по-ниските цени на жилищата.

"Жилищата, които са на пазара повече от два месеца, могат да бъдат закупени с около 10% по-малко от първоначалната каталожна цена", добави той.

Средната цена на жилище през януари е била 359 000 долара, което е увеличение от 1,3% спрямо същия месец на 2022 г.

Канада забрани на чужденците покупки на жилища

Страната с един от най-недостъпните жилищни пазари в света забрани на чужденците покупки на жилища

От началото на тази година

Междувременно други пазарни коментатори предупредиха, че жилищният пазар в САЩ е на ръба на срив, какъвто имаше през 2008 г. Лихвите по ипотечните кредити надхвърлиха 7% миналата година.

Очакванията са за за още затягане на политиката на Фед.