Чужденци вече имат двугодишна забрана за да купуват жилища в Канада. Забраната има за цел да помогне за облекчаване на един от най-недостъпните пазари на жилища в света. През лятото средната цена на жилище в Канада достигна 777 200 канадски долара или 11 пъти над средния доход на домакинството, пише BBC.

Към забраната веднага се появиха критики, като някои анализатори заявиха, че не е ясно какво въздействие ще има върху жилищния пазар в Канада.

Жителите, които не са от Канада, представляват по-малко от 6% от собствениците на жилища в Онтарио и Британска Колумбия, където националната статистика показва, че цените на жилищата са най-високи.

От 1 януари забраната влиза в сила - това означава, че хора, които не са канадски граждани или постоянно пребиваващи няма да могат да купуват жилищни имоти и ще има налага глоба от 10 000 канадски долара на тези, които я нарушат.

В края на декември, около десет дни преди да бъде обявена забраната, канадското правителство изтъкна, че ще има някои изключения от регламента, включително за чуждестранни студенти, които са били в страната поне пет години, кандидати за бежанци и хора с временни разрешителни за работа.

Според ресорния министър Ахмед Хюсен забраната има за цел да обезсърчи купувачите да гледат на жилището като на стока, вместо на място за живеене и отглеждане на семейство.

Въпреки, че цените на жилищата в Канада леко се понижиха през 2022 г., те остават много по-високи от преди десетилетие. Цените на жилищата са се покачили с 48% миналата година в сравнение с 2013 г., когато средната цена на жилище е била 522 951 канадски долара.

Междувременно средният доход на домакинството след облагане с данъци е нараснал с 9,8% от 2015 до 2020 г. Тези цифри описват жилищния пазар на Канада като един от най-недостъпните в света, класирайки страната преди Нова Зеландия, САЩ и Обединеното кралство, според анализ на Statista за съотношението цена на жилище към доход.

Средната цена на жилище в два от най-големите градове в Канада - Торонто и Ванкувър - надхвърли границата от 1 милион канадски долара, което често ги поставя в списъка на 10-те най-недостъпни градове в света.

Нова Зеландия прие подобно законодателство през 2018 г., докато страната се бореше с криза с достъпността на жилищата.

И други държави са въвели различни мерки за ограничаване на чуждестранната собственост върху жилища, като забрана за покупка на имоти в определени зони от чужденци, или чрез въвеждане на специални такси за купувачите.