Продажбите на жилища в САЩ се сринаха с рекорден темп през ноември. Причината е ясна - високите лихвени проценти по ипотечните кредити отрязаха търсенето, пише Bloomberg.

Покупките на жилища са се сринали с 35% на годишна база, според доклад на Redfin. Това е най-големия спад, който агенцията за недвижими е виждала, откакто събира данни от 2012 г.

Отделен доклад установи, че продажбите на имоти на вторичния пазар са паднали за 10-ти пореден месец през ноември - най-дългата поредица от спадове от 1999 г. досега.

Опитите на Федералния резерв да намали инфлацията доведе до спирачка на жилищния пазар в Америка. Високите разходи по заеми отблъснаха потенциалните купувачи. На фона на лудостта и надпреварата за покупка на имоти в началото на пандемията, това изглежда като драстична промяна и рязък завой в нагласите.

Цените на жилищата в Швеция търсят ново дъно

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна се засилват към ново дъно

Бързият спад в Швеция е само един пример как жилищните пазари в света търпят промяна с покачването на потребителските цени

Охлаждането на жилищния пазар изплаши продавачите, които намаляват цените или оттеглят от продажба жилища от пазара. Средната продажна цена на жилище в САЩ се е повишила едва с 2,6% спрямо година по-рано, най-малкото увеличение от май 2020 г., според Redfin. Обявите за продажби на имоти са намалели с 28% на годишна база, най-големият спад в историята, като не се брои този от април 2020 г.

Все пак има някои признаци на облекчение. През ноември бяха анулирани по-малко договори за покупка на жилища и се очаква лихвите по ипотечните кредити да продължат низходящата си тенденция през 2023 г., се казва в доклада на Redfin.

Защо охлаждането на пазара на имоти в България е неизбежно?!

Защо охлаждането на пазара на имоти в България е неизбежно?!

На обеднелите хора им става все по-трудно да купуват поскъпнали имоти заради няколко неща