Спадовете на цените на жилищата в Швеция продължават за осми пореден месец, на фона на най-сериозният спад от три десетилетия насам. Цените са надолу с 15% от март досега, според данни на жилищния индекс HOX от Valueguard, пише Bloomberg.

Бързият спад в Швеция е само един пример как жилищните пазари в света търпят промяна с покачването на потребителските цени, а с тях и покачването на разходите по кредитите в най-голямата скандинавска страна.

Гп;яма част от анализаторите прогнозират спад от 20% от най-високите нива. При по-неблагоприятен сценарий, с бързо нарастваща безработица и по-големи от очакваното увеличения на лихвените проценти от централната банка на Швеция, спадът може да бъде по-сериозен и по-продължителен.

Потъващият пазар на жилища в Швеция  е предупреждение за света

Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предупреждение за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, но цените не падат навсякъде

Очаква се цените на жилищата да продължат да падат след месечния спад от 1,4% през ноември. Според Маркус Сванберг, главен изпълнителен директор на Lansforsakringar Fastighetsformedling за продавачите е да свикнат с факта, че стойността на домовете им е намаляла, което означава, че продажбите отнемат повече време.

Анализаторите са съгласни с предупрежденията, че спадът вероятно ще продължи и през следващата година. Според главният стратег на SEB Юси Хилянен ще е "изненадващо, ако спадът в цените на жилищата не продължи известно време".

Швеция отбеляза най-големия спад в цените на имотите в ЕС. Очакват се още сътресения

Европейската страна, която отбеляза най-големия спад в цените на имотите в ЕС. Очакват се още сътресения

Въпреки, че много страни в ЕС се борят с подобни проблеми, жилищният пазар на Швеция е в сериозно положение