Нарастващата инфлация и все по-големите разходи за заеми доведоха до спад на цените на жилищата в почти целия свят, но едно от местата, където тази тенденция върви с най-бързи, е Швеция. След десетилетия на имотен бум, най-голямата икономика в скандинавския регион е в разгара на рязък спад на жилищния пазар, което заплашва да задълбочи задаващия се икономически спад.

Цените на жилищата са паднали с 12% от пика си по-рано тази година, или до 15% в номинално изражение. Швеция е изправена пред голям риск в момента - риск да изпадне в най-тежката рецесия сред 27-те икономики в Европейския съюз, пише Bloomberg.

Скандинавската страна не е единствената с жилищни проблеми. След бума по време на пандемията повишаването на лихвените проценти дойде и спад стойността на имотите. Няколко пазари с традиционно високи цени на имоти, сред които Канада, Австралия и Нова Зеландия, стават свидетели на спад в цените.

Потъващият пазар на жилища в Швеция  е предупреждение за света

Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предупреждение за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, но цените не падат навсякъде

В столицата на Швеция Стокхолм сключването на сделки се е забавило значително. Според брокери на местния пазар вече не се продават имоти след първия оглед, както е било преди това.

Въпреки, че много страни в ЕС се борят с подобни проблеми, жилищният пазар на Швеция е сред най-уязвимите. Около 64% ​​от хората в притежават собствен дом, но повечето нямат дългосрочни ипотеки с фиксиран лихвен процент, което ги прави чувствителни към промените в лихвените проценти.

След увеличенията на лихвените проценти от централната банка на Швеция, най-големият страх е, че по-високите разходи за заеми ще имат сериозно въздействие върху потреблението. Това вече започва да се случва: продажбите на дребно се сриват, кредитирането намалява.

Цените жилищата в България тръгват надолу през третото тримесечие на 2022-а

Цените жилищата в България тръгват надолу през третото тримесечие на 2022-а

В световен мащаб цените на имотите все още се покачват с темп от 8,8% годишно

Нещо повече - Централната банка на Швеция Riksbank наскоро обяви, че продължаващата инфлация може да повод за покачване на основния лихвен процент от 2,5% до над 4,5%. Ако такова агресивно затягане се случи, това може да означава допълнителен спад от 10% в стойността на имотите, според Хелена Борневал, старши икономист в Svenska Handelsbanken.