Въпреки икономическите сътресения в целия свят през 2022 г., независимо дали говорим за скок на лихвените проценти, инфлация или смяна на правителство, цените на имотите все още се покачват с темп от 8,8% годишно, според доклад за цените на жилищата на Knight Frank за третото тримесечие. Цифрата за третото тримесечие е в номинално изражение - т.е. не е коригирана спрямо инфлацията. В реално изражение има спад от 0,3%.

В класацията от 56 държави по света, България заема 14-а позиция по ръст на цените на жилищата, като в номинално изражение ръстът е 14,6%, а коригиран, спрямо инфлацията, в реално изражение е -1,9%. Това значи, че вероятно имаме първи спад на цените от доста време насам.

На фона на скоростните падания на цените на имотите по света (САЩ, Хонконг, Канада), а вече и в Европа (Германия, Швеция), у нас, редица агенции за недвижими имоти и брокери прогнозират съвсем леки корекции на цената надолу, а някои казват, че цените ще се задържат, преди отново да започне ръста.

Точно след нас в класацията се нареждат Хърватия, Сингапур, Полша, Люксембург. Според доклада и в страни като САЩ (21-о място), Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Швеция и други цените на имотите растат по-бавно от тези у нас.

Южната ни съседка Турция за пореден път оглави класацията за третото тримесечие с ръст на цените на имотите в номинално изражение 189%, "но феноменалният растеж може да се дължи по-скоро на необузданата инфлация", пише Кейт Евърет-Алън от Knight Frank. В реално изражение ръстът е 57,6%, който никак не е за подценяване. 

Топ 20 в калсацията:

Снимка 598820

Източник: knight frank

В топ десет са още Естония (27,3% ръст на цените в номинално изражение), Унгария (23,7%), Чехия (22,6%), Исландия (22,6%), Словакия (21,9%).

Доста голям спад в класацията има Канада. През последните три месеца страната от 10-то, отиде на 34-то място, а Австралия от 28-о място на 47-о място.

Като цяло, 48 от 56-те държави, проследяване анализа, регистрират годишен ръст на цените през третото тримесечие, а 21 от тях отбелязват двуцифрено увеличение.

Има само шест държави, в които цените на жилищата са спаднали по-сериозно за периода: Южна Корея (-7,5%), Хонконг (7,1%), Перу (4,7%), континентален Китай (2,2%), Нова Зеландия и Мароко.