Американският фонд за недвижими имоти Tishman International иска да се превърне в най-големия предприемач на недвижимости у нас, като търси възможности за инвестиции във всички страни от Балканския полуостров, завиха от компанията.

„България ще бъде нашата опорна точка, от която да започнем на следващ етап своята експанзия в Югоизточна Европа", заяви Алан Леви, председател на Tishman International, цитиран от „Ройтерс".

Американците, които значително са намалили дейността си в Чехия през последните години, оперирайки на този пазар от началото на 1990-те, са единствената инвестиционната компания за недвижими имоти от САЩ в страната.

От компанията планират да изградят 165 хил. кв. м. логистичен център с хотел и офис сгради в близост до новото Летище София. Подобен проект компанията успешно е реализирала в Лос Анджелис, като идеята за изграждането на офиси до летища и хотел, където хората да отсядат е изключително ефективна и печеливша в бизнес перспектива.

Sofia Airport Center ще представлява голям комплекс от бизнес сгради, за който в момента се разработва генерален план, включващ изграждането на корпоративни офиси, обекти за логистични, дистрибуторски и леки промишлени дейности. Потенциални клиенти на комплекса ще бъдат местни и чужди вериги за хранителни стоки, спедиторски фирми, магазини и компании, които търсят офиси и търговски площи в близост до летище "София", с лесен достъп до пътната мрежа и околностите на летището.

Леви е заявил, че Tishman залага на България като един от най-качествените и развиващи се аутсорсинг (прехвърляне на дейности) центрове в цяла Европа, тъй като страната разполага с висока концентрация на IT специалисти и училища за чуждестранни езици.

„В момента България е там, където Чехия е била преди 10-12 г. в своя процес на излизане и възстановяване от социализма и плановата икономика", каза още Леви. Според председателят на Tishman International сектора на недвижимите имоти има голям потенциал в България.