Изминалата 2021 година беше изключително динамична година за пазара на недвижими имоти. Броят на сделките нарастваше непрестанно, цените на жилищата се покачваха с всяко изминало тримесечие. Според прогнози на експерти за настоящата 2022 г. едва ли ще има драстична промяна, но се говори и за успокояване и нормализиране на пазара. Очаква се банковата политика в областта на ипотечното кредитиране също да запази добри условия, въпреки слуховете за повишаване на лихвения процент. Това се казва в анализа на имотната агенция Arco Real Estate за първото тримесечие на тази година в София.

Заради войната в Украйна в края на февруари за кратко се забеляза леко объркване и притеснение на жилищния пазар, но към този момент се наблюдава обичайната активност. Отбелязва се раздвижване при наемите в големите градове и по Черноморието, заради притока на бежанци.

Покачващите се цени на строителните материали и работната ръка, определящи донякъде и рязкото поскъпване на имотите, не променят интереса на хората за покупка на ново жилище. Това се обяснява с желанието на хората да инвестират средствата си в нещо сигурно, особено при настъпилата инфлация.

Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но е малко вероятно да тръгнат надолу. В сравнение с миналата година, по това време цените на някои имоти в София са нараснали с до 40%. В повечето квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 000 евро.

Сделките с имоти в Несебър се удвоиха за година, в страната скочиха с над 10%

Черноморският град, в който продажбите на имоти скочиха двойно за година

Покупките на имоти у нас за първото тримесечие на годината са близо 49 000

Търсене

И в началото на 2022 година се запазва тенденцията търсенето да надвишава предлагането. Най-търсени през това тримесечие, както и през предишното, са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот "на зелено", поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане.

Сделките с тристайни апартаменти се случват на цени от 120 000 до 180 000 евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори като състояние на имота, район, включено паркомясто и т.н

Най-желани квартали в столицата

Най-голямо е търсенето в кварталите "Малинова долина", "Лозенец", Хиподрума, "Красно село", "Център". Засилен интерес се наблюдава към кварталите "Сухата река", "Надежда 1" и "Надежда 2, "Люлин 2", "Люлин 8" и "Люлин 9".

Все повече се забелязва интерес в търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Средствата, които са готови да дадат купувачите са в широк диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро в

Цените на парцелите също варират в широки граници от 50 000 до 100 000 евро в населените места около София, а в самата столица са и значително по-високи.

Предлагане

През първото тримесечие на 2022 г. най-силно е предлагането на апартаменти, като най-голям дял заемат тези ново строителство в етап на строеж. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като "Левски", "Хаджи Димитър", "Сухата река".

Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. според етапа на строителство, до който са достигнали. Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района. Според данни на Агенцията по вписванията най-активно е предлагането в Малинова долина ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от 1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1500 евро/кв.м.).

Все повече се забелязва интерес в търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Средствата, които са готови да дадат купувачите са в широк диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро.

Общинските жилища в София ще са по-скъпи от догодина

Общинските жилища в София ще са по-скъпи от догодина

Предвижда се пазарните им стойности да се доближат до тези на останалите имоти

Пловдив

В Пловдив през първото тримесечие на 2022 година се отбелязва лек спад, но като цяло нивата се запазват като тези от края на изминалата 2021 г. Във втория по големина град в България вписаните сделки намаляват с 3% спрямо първото тримесечие на миналата година, а през същия период на миналата година отчетеният ръст в сделките е достигнал 34%.

Най-търсени са двустайни апартаменти като цените варират в диапазон между 80 000 и 110 000 евро и тристайни апартаменти между 90 000 и 130 000 евро, като цените могат да варират и нагоре, в зависимост от вида и местоположението на имота. Търсенето на имот в района на центъра и около него е голямо, но предлагането там е много ограничено.

Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски (900 - 1400 евро/кв.м.), Парк "Отдих и култура (950 - 1400 евро/кв.м.), Кючук Париж и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800 - 1000 евро кв.м. и от 1110 до 1150 евро/кв.м., като завършени.

И в Пловдив се забелязва известен интерес при търсенето на къщи и парцели за къщи в близост до околностите на града. Предпочитани са селата Труд, Марково, Войводиново, Царацово, Радиново, Белащица и др., като там имотите (ново строителство) се предлагат на цени от 850 до 1140 евро/кв.м.

Ваканционни имоти

При пазара на ваканционни имоти в последно време се забелязва положителна тенденция на български граждани да инвестират парите си в жилище в морските или планинските курорти. Отчита се високо търсене на такива имоти с цел покупка за втори дом.

В последните години цените на имотите по българските курорти са сравнително ниски и това дава възможност на хора, които имат не дотам големи спестявания, да могат да ги вложат в жилище. Към настоящия момент по Южното Черноморие средната цена на апартамент е 45 000 евро, като се очертава плавно поскъпване.