Цените на апартаментите в Дания са спаднали с почти 10% за шест месеца, а причината са нарастващите лихвени проценти. Пазарът на жилища в скандинавската страна замръзна, пише Bloomberg.

Дания е изправена пред някои от същите предизвикателства като съседката си Швеция, където жилищният бум, предизвикан от пандемията бе заменен от най-лошия спад от десетилетия. Въпреки че спадът на цените в Дания досега не беше толкова голям, драматичният спад в активността на местните агенции за недвижими имоти предполага, че предстоят още проблеми.

Дания не е виждала толкова висока инфлация от четири десетилетия насам

Дания не е виждала толкова висока инфлация от четири десетилетия насам

Потребителските цени скочиха с 10% през септември

Цените на апартаментите падат с 1,8% през декември на месечна база или с 9,7% спрямо пика през юни, според сезонно коригирани данни, публикувани в сряда от една от най-големите агенции за недвижими имоти в Дания home a/s.

Цените на къщите, които спаднаха по-малко миналия месец, сега са надолу със 7,8% спрямо пика си през февруари.

Според главния анализатор в Danske Bank Луиз Агерстрьом Хансен цените вървят надолу, но това трябва да се вземат предвид и сериозните "увеличения на цените, които видяхме по време на пандемията".

"Въпреки че цените на жилищата паднаха, все още е трудно да си купиш жилище, отколкото беше преди година. Това показва, че цените ще трябва да паднат още", смята още Хансен.

Дългият период на отрицателни лихвени проценти на централната банка изглежда свършва. Но лихвеният процент по 30-годишна фиксирана ипотека сега е около 5%, спрямо около 1% преди година и половина. В същото време инфлацията на потребителските цени е близо 10%, най-високото ниво от 40 години.