Нивото на инфлация в Дания скочи до двуцифрено число за първи път от четири десетилетия, което засилва опасенията от рецесия.

Потребителските цени скочиха с 10% през септември, спрямо година по-рано и спрямо 8,9% месец по-рано. Това са данните от Статистическа служба на Дания.

Повечето икономисти смятат, че брутният вътрешен продукт намалява, след като темповете на растеж на Дания надминаха конкурентите по време на пандемията. Потребителското доверие е най-ниско от 70-те години.

Миналия месец от Централната банка на Дания заявиха, че нарастващата инфлация представлява най-голямата заплаха за икономиката и очаква тя да се свие през следващата година. Институцията предупреди, че правителството трябва да затегне харчовете.

Скандинавската страна е изправена пред избори на 1 ноември и както правителството, така и опозицията обещават, че ще вземат допълнителни мерки, за да облекчат разходите за живот.

"Очакваме през октомври инфлацията да се охлади още, главно от по-ниските цени на електроенергията и газа. Като цяло темпът на инфлация ще зависи от развитието на цените на енергията, които са изключително трудни за прогнозиране", заяви Луиз Агерстром Хансен, главен анализатор в Danske Bank.