Цените на жилищата в Дания отново се покачват. Напоследък, след резкият спад, възстановяването на жилищния пазар в скандинавския регион става все по-видимо. Там се усети един от най-дълбоките спадове на цените на имотите в Европа.

Цените са се повишили с 1,2% през март спрямо февруари. Това е голямо увеличение - все пак е първото от девет месеца, съобщава компанията за недвижими имоти Boligsiden, цитирана от Bloomberg. Цените на апартаментите и ваканционните имоти също са се повишили, според сезонно изгладените данни.

И в Швеция има възстановяване на цените на жилищата. Пазарът там претърпя един от най-големите спадове в цените на жилищата в световен мащаб, както и в Норвегия и Финландия. Икономисти обаче предупредиха, че стабилизирането на пазара не означава, че дъното е достигнато, тъй като централните банки в региона все още не са приключили с увеличаването на лихвите.

Имотни сривове:  Нидерландия отбеляза най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 г. броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

Дания отбеляза най-сериозния спад на цените на жилищата в Европейския съюз през четвъртото тримесечие, с 6,5% на годишна база, според данни на Евростат, следвана от Швеция, Германия и Финландия.

Цените на жилищата в Норвегия вече са се повишили след спада. Във Финландия цените на имотите на вторичния пазар са се повишили през февруари за първи път от осем месеца, според националната статистическа служба.

В Дания обаче, въпреки повишението през март, цените на жилищата остават с 9,5%под пика.