Пандемията донесе поскъпване на цените на имотите почти навсякъде по света. Въпреки, че се увеличи търсенето в извънградските райони, цените в градовете също се покачиха. София също не е изключение. В столицата ни през първото тримесечие на 2021 г. поскъпването на имотите е от 8,6% на годишна база. Така София се нарежда на 56-о място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата. Това сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

За сравнение през четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата в София са се покачили също с 8,6% на годишна база, а тогава столицата е заемала 40-о място в същата класация.

България е в топ 10 по ръст на цените на жилищата в ЕС

България е в топ 10 по ръст на цените на жилищата в ЕС

От 2010 година насам цените са скочили с 40%, а наемите с 15%

Жилищните цени в цял свят растат с най-бързия си темп от 2007 г. насам. 43 града в класацията регистрират годишен ръст на цените от над 10%.

Интересен факт е, че столицата ни се дели едно място с градове като Лион, Сидни и Гунджоу по ръст на цените на жилищните имоти.

Ръстът на цените на имотите в Турция постави Измир и Анкара съответно на първо и на второ място в класацията. Цените в Измир са се покачили с 33,9% през първото тримесечие на годишна база, докато растът в турската столица Анкара е 30,3%. На трето място е град Уелингтън с ръст на цените от 30,1%.

В топ четири намират място още турски градове като Истанбул, където жилищата са поскъпнали с 28,8%.

В топ десет попадат още Сеул (26%), Халифакс (22%), Москва (24,5%), Санкт Петербург (22%), Хамилтън (21%), Финикс с 20%.

След София в класацията остават градове като Париж (6,3%), Мюнхен (8,1%), Ванкувър (7,9), Женава (6,8), Сингапур (6,6), Цюрих (6,4) и други.

Продажбите на жилища у нас и в ЕС намаляват по време на пандемията, но цените продължават да растат

Продажбите на жилища у нас и в ЕС намаляват по време на пандемията, но цените продължават да растат

Сериозен спад в продажбите за 2020 година отчитат Кипър, Словения и Белгия

В столицата на южната ни съседка Гърция цените на жилищата се покачват с 5,5% през първото тримесечие, което я поставя на 84-о място в класацията, а в столицата на Румъния дори има спад от 1% за периода.

Като цяло в класацията от 150 града в 22 има спад на цените на жилищните имоти през първото тримесечие. В Дубай, който е 150-о място спадът е от 4,4%. Мадрид, Генуа, Малага, Севиля, Венеция, Мумбай, Йерусалим, Тел Авив, Ченай и други градове също отчитат спад в цените на имотите.