По време на пандемията през 2020 продажбите на жилища в редица страни от ЕС намаляват в сравнение с 2019 г. Това се случи на фона на постоянно растящите цени на жилищата не само в Европа, но и в глобален мащаб. България също не беше изключение от това правило.

В началото на блокирането брокерите у нас отчетоха спад на интереса за покупка или продажба на имот. Вероятно и това е основната причина за спада, отразен в статистиката. Понижението обаче се наваксва бързо през втората половина на годината.

Графика: Евростат

Сериозно понижение в продажбите за 2020 година отчита Кипър (-23.3%), следвана от Словения (-17.5%), Белгия (-17.4%) и Ирландия (-16.4%), сочат данни на Евростат. В България този спад е малко над 10%.

Три страни са рекордьори по повишаване на продажбите - това са Финландия със 7,7%, Нидерландия с 10 на сто и Дания с цели 20% ръст.

България е в топ 10 по ръст на цените на жилищата в ЕС

България е в топ 10 по ръст на цените на жилищата в ЕС

От 2010 година насам цените са скочили с 40%, а наемите с 15%

Въпреки спадовете в продажбите, цените на жилищата продължават да се покачват. Други данни на Евростат показват, че цените на имотите в България са нараснали със 7,5%, между януари и март. За сравнение средното равнище в ЕС е 6,1%, за еврозоната този показател е 5,8 на сто за периода. Така България се класира на осмо място по най-бърз ръст на цените на жилищата сред страните членки на ЕС.

За година цените на жилищата  у нас са нараснали най-много в София, Русе и Стара Загора

За година цените на жилищата у нас са нараснали най-много в София, Русе и Стара Загора

В София ръстът е 11,6% през първото тримесечие на 2021 година