Цените на жилищата в София отбелязват ръст от 11,6% през първото тримесечие на 2021 г. И при новото строителство и при съществуващите жилища се отчита поскъпване, съответно с 11,9% и 11,4% на годишна база. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки предизвикателствата от коронавируса, скорошен анализ на БНБ показа, че през четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата се повишили с 5,4% на годишна база, като средно за годината беше отчетен растеж от 4,6%. За сравнение през 2019 г. ръстът на цените е бил 6 на сто. Нарастването на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2020 г. беше отчетено във всички големи градове.

Данните на НСИ показват още, че Стара Загора на второ място у нас по ръст на цените на жилищните имоти през първото тримесечие. Повишението е със 7% на годишна база и с 3,4% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Новите жилища са поскъпнали с 4,6% на годишна база, докато старите отбелязват ръст от 7,9 на сто.

БНБ: Цените на жилищата са на крачка от пика през 2008-а

БНБ: Цените на жилищата са на крачка от пика през 2008-а

През второто и третото тримесечие на 2021-а ще продължат да нарастват

И в Русе се забелязва покачване на цените на жилищните имоти с 5,3% през първото тримесечие на 2021 година. При старите жилища поскъпването е 6,5%, докато при новите дори е отчетен спад 0,9%.

Сред шестте големи града у нас единствено жилищата във Варна са имотите поевтинели, но незначително - с 0,4% за посочения период. Експерти от имотния бранш обаче очакват през втората половина на 2021 г. да има ръст до 16-17%.

В другия голям морски град в страната Бургас цените на жилищните имоти са се покачили с 4,9%. Новите жилища бележат ръст от 5,5 на сто, докато при съществуващите той е 4,6%.

В Пловдив цените се повишили с 4,3% на годишна база. И и тук старите жилищни имоти поскъпват повече - с малко над 7,1%, докато при новите цените са на почти същите нива - поскъпването е едва 0,8%. На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Цените на жилищата във Варна се очаква скочат с 16% през втората половина на 2021-а

Цените на жилищата във Варна се очаква скочат с 16% през втората половина на 2021-а

Експерти от имотния бранш отчитат 167% ръст при покупката на къщи във Варна и региона

Очакванията са през второто и третото тримесечие на 2021 г. цените ще продължат да нарастват на годишна база. "Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с подобряването на склонността на домакинствата за тяхната покупка според проведеното от НСИ Наблюдение на потребителите през януари 2021 г.", се казва в изданието на БНБ "Икономически преглед".

Цените на жилищата в световен мащаб се покачват с най-бързи темпове от 2006-а насам. Скорошен доклад на Knight Frank за първото тримесечие на 2021 г. показа, че у нас цените на имотите бележат ръст от 5,4% през март на годишна база. Страната ни се класира на 32-ро място, сред 56 държави, разгледани в доклада.

Цените на жилищата в затворени комплекси се покачиха с 10%

Цените на жилищата в затворени комплекси се покачиха с 10%

Избират се райони с добра транспортна връзка и търговски обекти