Ръст на сделките с имоти с около 60-70 % наблюдават експерти на имотния пазар във Варна, като броят на ипотеките се увеличава с повече от 25%, а средният кредит за ипотека е между 125 - 130 хил. лв. Наред с това и цените растат. Нараства и интересът към изграждане на еднофамилни къщи. Това стана ясно по време на бизнес закуска, организирана от сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Цените на имотите в началото на тази година също отбелязват ръст с между 7%-9%, посочва Мартин Кателиев, основател на агенция "Матекс имоти". Експертите от имотния бранш очакват през втората половина на 2021 г. той да се удвои и да се увеличи до 16-17%. Любопитни са данните за възрастта на купувачите - това са предимно млади хора до 35 години.

БНБ: Цените на жилищата са на крачка от пика през 2008-а

БНБ: Цените на жилищата са на крачка от пика през 2008-а

През второто и третото тримесечие на 2021-а ще продължат да нарастват

Наблюдава се засилен интерес към луксозни жилища с 2 и 3 спални, както и имоти ново строителство на проект.

Във Варна се търсят къщи и вили, които се намират на разстояние 25-30 км от града. Руските граждани не са се изтеглили напълно от пазара на имоти във Варна. Съществува тенденция някои от тях да продават ваканционните си имоти, но интересът към градските имоти за целогодишно живеене продължава да е висок. Освен това са се появили рускоговорящи купувачи от Канада и Израел.

Според Борис Точевски от Национална асоциация на строителните предприемачи ( НАСП) се проектират по-големи жилища, като към тях се добавят нови технологии, сред които автоматично пречистване на въздуха, филтриращи системи за питейна вода, шумоизолация между апартаментите и на пода, слънчеви колектори за осветление на общите части и др. Архитектите обръщат все по-голямо внимание и на изграждането на инфраструктурата около самите сгради. В тази връзка се проектират по-големи затворени комплекси, които разполагат с повече зелени площи.

Голям интерес се забелязва към изграждане на еднофамилни къщи и към момента се реализират два проекта, всеки от които предвижда изграждането на по 70-80 фамилни къщи, заяви арх. Виктор Бузев. Забелязва се и по-усилено развитие на южните райони на морската столица, които предлагат възможност за повече зелени площи около жилищата.

Цените на жилищата в затворени комплекси се покачиха с 10%

Цените на жилищата в затворени комплекси се покачиха с 10%

Избират се райони с добра транспортна връзка и търговски обекти

Само от началото на 2021 година до сега, при покупката на къщи се наблюдава ръст от 167%, като преобладават купувачи, родени в периода 1981 - 1996 г., заяви Даниела Иванова, началник отдел "Ключови партньорства и пейрол бизнес" в Пощенска банка. Експертът допълни, че 82 % от кредитополучателите са семейства.