Цените на жилищата и наемите в ЕС продължават да се увеличават и през първото тримесечие на 2021 г. У нас цените на имотите са нараснали със 7,5%, между януари и март. За сравнение средното равнище в ЕС е 6,1%, за еврозоната този показател е 5,8 на сто за периода. Така България се класира на осмо място по най-бърз ръст на цените на жилищата сред страните членки на ЕС, според данни на европейската статистическа служба Евростат.

На първо място е Люксембург със 17%, а след това е Дания с 15,3%. Следват Литва с 12%, Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%. В Германия скокът при цените 9,4% и в Австрия - 8,3%. В северната ни съседка Румъния ръстът е едва 1,4 на сто.

Само в Кипър е регистриран спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие от 5,8%.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са се покачили с 3,2%. В Естония тримесечният ръст на жилищните цени е най-значителен - 6,6%, следвана от Дания с 5,8% и Литва с 5%. В Чехия жилищните цени за посочения период растат с 4,6%, Унгария с 4,5%, Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

40% ръст от 2010 г.

Според други данни на Евростат, сравнение на първото тримесечие на 2021 г. с 2010 г. показва, че цените на жилищата се увеличили в 23 държави-членки и са намалели в четири, като най-висок е ръстът в Естония (+ 126,8%) и Люксембург (+ 108,2%). Намаления се наблюдават в Гърция (-28,1%), Италия (-14,4%), Кипър (-8,9%) и Испания (-4,8%). В България, в посочения период, жилищните цени са нараснали с близо 40%, докато наемите са се покачили с по-бавен темп от около 15%.

При наемите моделът е различен. Сравнение на първото тримесечие на 2021 г. с 2010 г. показва, че цените са се увеличили в 25 държави членки на ЕС и са намалели в две, като най-високи са били повишенията в Естония (140,4%), Литва (108,6%) и Ирландия (63,3%). Намаления са регистрирани в Гърция (25,2%) и Кипър (3,8%). 

Между 2010 г. и първото тримесечие на 2021 г. жилищните цени в целия съюз са скочили с 30,9%, а наемите са се увеличили с 15,3%.

20 години по-късно: Цените на жилищата в Гърция най-сетне ще се върнат на нивата от преди кризата

20 години по-късно: Цените на жилищата в Гърция най-сетне ще се върнат на нивата от преди кризата

До 2027 г. те ще поскъпват с почти 5% годишно и ще достигнат стойностите от преди финансовата криза

Защо имотите поскъпват насред криза?

Цените на жилищата в София отбелязват ръст от 11,6% през първото тримесечие на 2021 г. И при новото строителство и при съществуващите жилища се отчита поскъпване, съответно с 11,9% и 11,4% на годишна база. Това показват пък данни на Националния статистически институт (НСИ).

Очакванията са през второто и третото тримесечие на 2021 г. цените ще продължат да нарастват на годишна база. "Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с подобряването на склонността на домакинствата за тяхната покупка според проведеното от НСИ Наблюдение на потребителите през януари 2021 г.", се казва в изданието на БНБ "Икономически преглед".

"Всички очаквахме поради цикличността на пазара и здравната криза миналата година сделките за имоти да намалеят, цените да паднат, но това не се случи. Един от факторите, който не е само за България, а и за целия свят е достъпността на ипотечните кредити. Освен това спестяванията не ни носят никакви допълнителни средства", заяви вчера пред bTV Снежина Стойчева, мениджър на сайта Imoti.net.

"В банките има 64 милиарда лева и част от тези пари излизат на пазара. Друг важен фактор е, че миналата година осъзнаваме, че не можем да живеем на тясно и е хубаво да си вземем имот извън големия град", заяви тя. Други фактори, които определят търсенето на имоти сега са страха от инфлацията у хората и влизането в еврозоната. Във Варна също е голям ръстът. Интересът към крайградските имоти е по-висок в началото на тази година.

По думите на експерта, въпреки че много хора са напуснали София, за да се върнат по родните места, дошлите в столицата са много повече от тях заради препитанието. Столицата ще продължава да привлича, прогнозира Стойчева. "Най-търсените квартали са тези,в които най-вече пораснаха цените. Това са предимно южните райони на София като Изток, Изгрев, Гео Милев, Младост 1А", заяви тя.