Цените на жилищните сгради в Гърция ще запишат средногодишен растеж от 4,9% до 2027 г., когато най-сетне ще се завърнат на нивото, на което бяха преди финансовата криза, пише в-к Kathimerini, цитирайки анализ на Piraeus Bank.

Така на имотния пазар отнема почти две десетилетия да възстанови загубите, се сочи още в доклада.

Прогнозата на банката е през следващите няколко години цените на жилищата да запишат значително покачване, подкрепено от постепенното възстановяване на разполагаемия доход на домакинствата. Очаква се лихвите по кредитите да останат ниски, което също ще подкрепи търсенето.

През 2021 г. цените ще се покачат с 5,7%, а през 2022 г. с още 6,4%, след което темпът ще се забави до 5,7% през 2023 г. и 5% през 2024 г.

Данни на централната банка показват, че през първото тримесечие на т.г. цените са се увеличили с 3,2%, при 2,5% ръст в края на 2020 г. За цялата минала година повишението е средно 4,3%, при 7,2% през 2019 г.

През 2021 г. и следващите години цнеите ще продължават да се покачват, гласи консенсусът. Причината се крие в ограниченото предлагане на нови жилища. Това обаче е лоша новина за много от гърците. Безработицата в южната ни съседка остава на изключително високи нива, 16,3%. Европейската комисия прогнозира, че през 2022 г. тя ще намалее минимално — с едва 0,2 пр. п.

Отделно, данни от статистическата служба показват, че нивата на доходите намаляват през четвъртото тримесечие на 2020 г. до €17 682, при €17 854 година по-рано. И се очаква тенденцията да се запази и през тази година.Интересът на чужденците към имоти в Гърция, който подкрепя цените, може да допринесе за създаване на ситуация, в която местните вече не могат да си позволят да живеят в някои от най-горещите пазари. Макар че няма риск от пренагорещяване, както на някои други пазари на Стария континент, придобиването на жилище се превръща в непостижима мечта за голяма част от гърците, коментират анализатори.

Въпреки че цените не са се възстановили, гърците отделят най-много в Европейския съюз от месечните си приходи за покрив над главата, показа скорошно изследване на Евростат — близо 40%.

Южната ни съседка очаква и значително възстановяване на икономиката през 2021 г. Прогнозите на тинк-танка Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE) гласят, че през тази година икономиката ще нарасне с между 5% и 5,5%, след 8,2% спад миналата година. Централната банка прогнозира 4,2% растеж тази година, а Европейската комисия — 3,5%. Очакванията на правителството са за 3,6%, а на Международния валутен фонд за 3,3%.

IOBE очаква още приходите от туризма в Гърция да достигнат 40-45% от рекордните нива от 2019 г. През кризисната 2020 г. те бяха едва 24%.

Какво се случва на островите?

Междувременно цените на жилищата по многобройните гръцки острови растат по-бързо и достигат до 26% в някои случаи, според Spitogatos Property Index. Подобен ръст през миналата година е отчетен на о-в Серифос, където средната цена достига €2 650 за квадратен метър. На Самотраки и Порос повишението също е над 20%.

Ръстът се движи от повишен интерес от чуждестранни купувачи, които търсят жилищата за собствено ползване или инвестиции.

Цикладските острови, Левкада и Кефалоня в Йонийско море, както също Атина и близките до нея острови са най-скъпите региони за покупката на имот в Гърция към днешна дата дори и по време на пандемията. Въпреки високите цени и по време на корона кризата интересът на чуждестранните инвеститори към тях остава сериозен, а очакванията са той да се засили след овладяването на здравната криза.

Особено значително е търсенето на имоти в тези части на южната ни съседка от британски граждани, а то може да се засили допълнително след като Брезкит вече е факт.

На Цикладските острови, намиращи се в Егейско море, сред които са Миконос и Санторини, средната продажна цена за закупуването на къща през 2020 година е била от 222 348 евро, като това е с около 6% по-високо от средните стойности за предходната година.

Въпреки това тази цена е с около 85% по-ниска от средната за покупката на къща в някои части на Лондон, сравняват от медията.

През изминалата година средната цена за покупката на къща на Левкада е нараснала с 8,7 на сто до 165 000 евро. В Атина, която е четвъртият най-скъп регион за имоти в Гърция, жилищата са поскъпнали с около 3 на сто на годишна база до средно 157 415 евро.

За цялата страна средната продажна цена е с 2,7 на сто по-висока до 131 030 евро.

От друга страна най-ниски са цените в град Флорина, намиращ се в Северозападна Гърция, където имотите поевтиняват с 4,3% до средно 43 176 евро. Сред най-евтините градове за покупката на имот са още градовете Кардица, Кастория и Серес.