Изминаха близо 18 години, откакто цените на жилищата в Обединеното кралство не са се повишавали толкова бързо, според Националния индекс на цените на жилищата. Средната цена на жилище в страната беше 265 312 паунда през март, нараствайки с 14,3%, или 33 хиляди паунда годишно, показват данните. Цените се повишиха с 1,1% спрямо февруари.

"Цените вече са с 21% по-високи, отколкото преди пандемията", посочва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide в доклада. "Пазарът на жилища запази инерция, предвид нарастващия натиск върху домакинствата и постоянното нарастване на разходите по заемите. Броят на ипотеките, одобрени за покупка на жилища, остана висок през февруари - около 71 000, почти 10% над нивата преди пандемията.

Спестяванията, които много семейства успяха да натрупат по време на пандемията, помагат за нагорещяване на пазара, коментира Гарднър. В краткосрочен план липсата на запаси вероятно ще поддържа цените високи. Въпреки че пролетта ще донесе повече обяви на пазара на имоти, търсенето все още надвишава предлагането, според брокера Саймън Инглиш от Simon English Property Search.

Междувременно повечето региони в Обединеното кралство отбелязаха ускоряване на цените през първото тримесечие на годината според доклада.

Уелс е най-силно представящата се област, като цените на жилищата се повишиха с 15,3% на годишна база.

Цените на имотите във Великобритания се повишиха с най-бързия темп от глобалната финансова криза насам

Цените на имотите във Великобритания се повишиха с най-бързия темп от глобалната финансова криза насам

Средната цена на жилище се е повишила за осми пореден месец до рекордните 278 123 паунда

"Северна Ирландия също отбеляза леко забавяне на годишния ръст на цените до 11,1%. Междувременно Шотландия отбеляза 12% ръст на цените на жилищата на годишна база, най-силният темп на растеж от третото тримесечие на 2007 г.", заявява Гарднър.

Гарднър не очаква рекордният ръст да продължи до края на 2022 г. "Натискът върху доходите на домакинствата ще се засили, като се очаква инфлацията да се повиши, може би да достигне двуцифрени стойности през следващите тримесечия, ако световните цени на енергията останат високи", прогнозира той.

"Освен това, ако приемем, че условията на пазара на труда останат същите, има вероятност Английската централна банка да повиши още лихвените проценти, което също ще окаже влияние върху пазара, ако това се засили с лихвите по ипотечните кредити.