Пазарът на жилищата в София от години бележи основно ръстове в цените. Това показват анализите на почти всички агенции за недвижими имоти, опериращи на територията на столицата. Това обаче не трябва да значи, че цените на жилищата в цяла София поскъпват едновременно. Пазарът в столицата е голям и винаги може да намерим изключения. 

През 2019 г. например цените на жилищата в доста софийски квартали бележат спадове. Сред тях са Горна баня, където цените на имотите са паднали с цели 28%. Намаление има и в кварталите "Полигона" с около 15%, "Малинова долина" с над 15%, "Западен парк", "Редута". По-незначително - с под 5% спад на цените отбелязват кварталите - "Бели брези", "Гоце Делчев", "Гео Милев", "Лъвов мост" и др. Това показват данни на платформата ocenime.bg, публикувани в годишния им доклад.

 Жилищата в столицата поскъпват с между 3% и 5% за година

Жилищата в столицата поскъпват с между 3% и 5% за година

Купувачите гледат на жилището като на инвестиционен актив

Цените в София варират от 800 до 2000 евро на кв.м. в зависимост от различните квартали. Най-голям ръст е имало в "Хаджи Димитър" и квартал "Изток" - около 28%. "Драгалевци" и квартал "Иван Вазов" също са сред първенците по поскъпване на апартаменти. С над 10% са поскъпнали имотите в "Красно село", "Младост 1", "Симеоново", сочат данните.

Само в два столични квартала цените са се запазили без особена промяна през годината - това са "Дружба 1" и "Разсадника".

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Как изглежда пазарът на недвижими имоти през третото тримесечие на 2019 година?

Цените за многостайно жилище в столицата възлизат на 180 хил. евро, за тристаен - около 120 хил. евро, за двустаен - 75 хил. евро. За почти всички видове апартаменти средната цена се оформя около 1000 - 1100 евро.  

Предпочитани сред купувачите на ново жилище са тристайните апартаменти - 42%, малко сред тях са двустайните - 37% и на последно място - едностайните жилища. Много стайните жилища заемат неголям дял сред предпочитанията за нов апартамент - от 13%.

Какво да очакваме от пазара на имоти през 2020-а?

Какво да очакваме от пазара на имоти през 2020-а?

Няколко тенденции

За миналата година квадратният метър в столицата е поскъпнал 4,6% или 50 евро, показва анализа на платформата. Възходяща тенденция има при всички видове имоти. Интересна подробност е, че най-много са се повишили цените на едностайните жилища - почти 9%, втори са многостайните със 7%, а тристайните жилища са поскъпнали с едва 3%. 

През 2019 г. най-бързо са се продавали имотите в район младост, а най-бавно в Горна баня. Средното време за продажна на жилище в София варира между 40 и 85 дни. Най-популярните квартали остават централните райони и тези в подножието на Витоша.